Αθηναίες εταίρες της αρχαιότητας: μια διάλεξη διαλύει τα ανδρικά στερεότυπα

Αθηναίες εταίρες της αρχαιότητας: μια διάλεξη διαλύει τα ανδρικά στερεότυπα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρεσβεία του Καναδά μάς επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας. Φέρνει στην Ελλάδα τη δρα Αλισον Γκλέιζμπρουκ, μια διακεκριμένη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μπροκ, για μια ομιλία στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. Ο τίτλος της διάλεξής της είναι «Εταίρες στην Κλασική Αθήνα» (Working women in Classic Athens). Ιδού ένα θέμα που μας πηγαίνει στο παρελθόν, φωτίζοντας από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία τη θέση του ασθενούς φύλου στη γενέτειρα της δημοκρατίας.

Η ομιλήτρια δεν επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα για πρώτη φορά. Εχει περάσει ένα έτος στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, όταν ολοκλήρωσε το πρώτο της πτυχίο. Πριν από το Μπροκ, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Εδώ και χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον της εστιάζεται στην κοινωνική και πολιτισμική προσέγγιση της αρχαίας Ελλάδας. Κυρίως καταπιάνεται με τις γυναίκες, με τη σεξουαλικότητα, με θέματα φύλου καθώς και με το θέμα των σκλάβων. Η ανάλυσή της προέρχεται από έναν συνδυασμό πηγών. Κοιτάζει διασωθέντα κείμενα, εικονογραφημένα αγγεία, αλλά και δεδομένα που έχουν προκύψει από αρχαιολογικές έρευνες. Η Αλισον Γκλέιζμπρουκ εξετάζει το θέμα από μια νέα σκοπιά, που δεν αφορά την περιγραφή της εικόνας των εταίρων όπως αυτή μας δίδεται από τους άνδρες μέσα από τα συμπόσια και τα δικαστήρια. Επίσης, στέκεται στον αντίποδα της εξιδανίκευσής τους, ως πλάσματα που είχαν ταυτόχρονα τον ρόλο της πνευματικής και σεξουαλικής ικανοποίησης. Αυτό που την κεντρίζει περισσότερο είναι πως η πορνεία επηρέαζε τη ζωή των γυναικών στην κλασική Αθήνα, αλλά και των εταίρων, που ήταν ταυτόχρονα σκλάβες.

Πολλά από τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης υπάρχουν σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ελληνίδες εταίρες στην αρχαία Μεσόγειο από το 800 π.Χ. μέχρι και το 200 μ.Χ.», το οποίο συνεπιμελήθηκε με τη Μαντλέν Χένρι. Σε αυτό το πόνημα καλύπτουν μεγαλύτερη χρονική περίοδο από αυτή που θα αναφερθεί στη διάλεξή της στην Αθήνα. Η πορνεία συνδέεται με την οικονομία, την ανάπτυξη του οικιστικού ιστού και άλλα θέματα που της δίδουν μια σφαιρική ανάλυση. Παράλληλα έχει γράψει κι άλλα επιστημονικά συγγράμματα για το ζήτημα των πορνείων, της σεξουαλικότητας στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, των συμποσίων κ.λπ.

Φιλοδοξία της Γλέιζμπρουκ είναι να μας απομακρύνει από μια στερεοτυπική αντιμετώπιση, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους στις ίδιες τις γυναίκες και όχι στο πώς τις έβλεπαν οι άνδρες. Οσοι (και όσες) ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη διάλεξη πρέπει να επικοινωνήσουν για κρατήσεις θέσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη διεύθυνση: [email protected] ή στο τηλέφωνο της πρεσβείας: 210-72.73.400.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή