«Στρίβειν» διά της καθυστερήσεως

«Στρίβειν» διά της καθυστερήσεως

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατηγορηματικό «Οχι» της Εκκλησίας για τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των περίπου 8.700 κληρικών της χώρας, που προτείνει η κυβέρνηση, αφήνει ανοιχτό το βιβλίο του… διαλόγου επί της συνολικής συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας. Η κυβέρνηση εξετάζει τη λύση του «στρίβειν» διά της παρατάσεως του διαλόγου, καθώς η προεκλογική περίοδος δεν επιτρέπει πολιτικές ακροβασίες με ένα μέρος του εκλογικού σώματος –τους ιερείς–, το οποίο διαθέτει σημαντική επιρροή σε μεγάλη μερίδα πολιτών.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προσβλέπει και από την Εκκλησία να της προσφέρει έναν εύσχημο τρόπο (ίσως με τη σύσταση μιας νέας επιτροπής διαλόγου), ώστε να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά την αποτυχία της προσπάθειας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να υπάρξει συμφωνία για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας στην Ελλάδα. Το σενάριο της μονομερούς κατάθεσης νομοσχεδίου με τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών τίθεται σε δεύτερο πλάνο.

Οι αντιδράσεις

Ειδικότερα, ήδη, φτάνουν μηνύματα σε κυβερνητικά στελέχη ότι η αντίδραση των ιερέων στα σχέδια της κυβέρνησης είναι έντονη και μαζική, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος ακόμη και για «κίνημα ιερέων». Αυτό φαίνεται και από τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ιερέων στις τοπικές συγκεντρώσεις και ζυμώσεις για το θέμα της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας. Οι ιερείς, όπως έχουν δηλώσει ανοιχτά, θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα της περιοχής τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις θέσεις της. Αλλωστε, κατά των αλλαγών στη μισθοδοσία των κληρικών έχουν ταχθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος. Μάλιστα, η πλειονότητα των μητροπολιτών της Ελλάδος εμφανίζεται οργισμένη με το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, για τη μισθοδοσία των κληρικών προβλέπεται να συσταθεί Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο θα καταβάλλεται ετησίως το σχετικό κονδύλι από το κράτος. Η μισθοδοσία θα διενεργείται διά της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, ενώ δεν θα θιγεί το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο και θα ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Οι περίπου 8.700 κληρικοί της Ελλάδος θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μηνιαίως από τον κρατικό προϋπολογισμό· το κονδύλι είναι περί τα 200 εκατομμύρια ετησίως.

«Η πρόταση δεν εξασφαλίζει τον κλήρο. Αντίθετα ανοίγει παράθυρο να βρεθούν εκτός δημοσίου τομέα οι κληρικοί, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να μιλήσει προεκλογικά για αντίστοιχο αριθμό διορισμών στο Δημόσιο» ανέφερε στην «Κ» μητροπολίτης. Ηδη, τα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος έχουν κινητοποιηθεί ώστε οι ιερείς να συσπειρωθούν κατά της πρότασης και να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση. «Ο παπάς της ενορίας οργανώνει τα συσσίτια, προσφέρει τη βοήθεια στους ανήμπορους, δίνει τα φάρμακα. Σε αυτόν τρέχουν όσοι οικονομικά αδύναμοι πολίτες γνωρίζουν το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Αυτός είναι το πρόσωπο της Εκκλησίας στις τοπικές κοινωνίες, και δη τις μικρές» παρατηρεί στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγοντας, τονίζοντας ότι οι τελευταίες τοπικές συναντήσεις του ΙΣΚΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν εντυπωσιακή συμμετοχή. Ταυτόχρονα, μέλη του ΙΣΚΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν την ψήφο των κληρικών στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Και εκτός από το μισθολογικό των κληρικών, ένα ακόμη θέμα που πλήττει εκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ –ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα– είναι η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία μεγάλη μερίδα του κλήρου έχει αντιδράσει…

«Εάν η κόντρα της κυβέρνησης Σημίτη με την Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων της στοίχισε ένα 2%, όπως υπολογίστηκε, φανταστείτε τις αντιδράσεις των ιερέων για ένα θέμα όπως η μισθοδοσία, που αφορά την επιβίωσή τους» παρατήρησε στην «Κ» εκκλησιαστικό στέλεχος.

To «άδειασμα»

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οργισμένη παρουσιάζεται και μεγάλη μερίδα των μητροπολιτών, καθώς θεωρεί «άδειασμα» εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν δόθηκε στην Ιεραρχία νομοσχέδιο, που να περιλαμβάνει με λεπτομέρεια και σαφήνεια το νέο καθεστώς (εργασιακό, μισθολογικό κ.λπ.) των κληρικών.

Η κυβέρνηση αναμένει την επίσημη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας (αποτελούμενη από τους 82 μητροπολίτες της χώρας) επί της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας. Η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας θα συγκληθεί από 19 έως 21 Μαρτίου. Eως τώρα βεβαίως έχει δηλωθεί η σύμπλευση της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο είναι κάθετα αρνητικό στις προτεινόμενες αλλαγές για τη μισθοδοσία του κλήρου και του εργασιακού καθεστώτος του. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει ότι θα στηρίξει τους ιερείς.

Βάσει της πρότασης της Πολιτείας, η συμφωνία θα υπογραφεί από την Εκκλησία και κατόπιν θα κυρωθεί από τη Βουλή. Oπως βέβαια ανέφερε στην «Κ» ιεράρχης που είχε ενεργό ρόλο στις διεργασίες, υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές. Η πρώτη της Εκκλησίας, η οποία δέχεται τα άλλα σημεία της συμφωνίας, όμως είναι κάθετα αρνητική μόνο στο σκέλος των αλλαγών της μισθοδοσίας των κληρικών. Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι της κυβέρνησης που ζητεί ή να γίνουν δεκτά όλα σημεία της συμφωνίας ως έχουν ή να απορριφθεί η συμφωνία εν συνόλω («take it or leave it», όπως λέγεται). Eτσι αναζητείται ο εύσχημος τρόπος για να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή