100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1927: Στάλιν εναντίον Τρότσκι

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1927: Στάλιν εναντίον Τρότσκι

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λέων Τρότσκι, εκ των ηγετών της επανάστασης των Μπολσεβίκων και ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού, υπό διωγμόν από τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος είχε αναλαμβάνει τα ηνία της Σοβιετικής Ένωσης μετά τον θάνατο του Λένιν. Τον Ιανουάριο του 1928 θα εξοριστεί σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

H «Κ» αναφέρει: «Μόσχα, 11 Νοεμβρίου. – Ο Τύπος δημοσιεύει ανακοίνωσιν της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας προς όλας τας οργανώσεις του Κόμματος. […] Αι αντισοβιετικαί πράξεις των Τρότσκυ, Ζηνόβιεφ, Καμένεφ, Σμίλγκα και άλλων εις τας οδούς της Μόσχας και της Πετρουπόλεως κατά τας ημέρας της Οκτωβριανής επετείου […] αποδεικνύουν, ότι η αντιπολίτευσις, υποστάσα ήτταν εντός του κόμματος και απολέσασα την υπόληψίν της προ των οφθαλμών ολοκλήρου της εργατικής τάξεως κατά τας διαδηλώσεις της 7ης Νοεμβρίου, αρχίζει να συναθροίζη πέριξ αυτής δυνάμεις εχθρικάς προς την εργατικήν τάξιν και να ετοιμάζη νέας αντισοβιετικάς πράξεις.»

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1927: Στάλιν εναντίον Τρότσκι-1

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας καθώς και φωτογραφίες από τους δύο άνδρες στην ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 1927 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1927: Στάλιν εναντίον Τρότσκι-2

Ο Λέων Τρότσκι το 1928 (AP Photo).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή