ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο μεθοδικός πραγματογνώμονας

Ο μεθοδικός πραγματογνώμονας

Κομβικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε στην έρευνα για τα αίτια της εθνικής τραγωδίας ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος. Ο 43χρονος επιπυραγός από το 2017 βρίσκεται στον κατάλογο των πραγματογνωμόνων της Εισαγγελίας, χάρη και στην εμπειρία του στη διερεύνηση εγκλημάτων εμπρησμού. Για περισσότερα από δέκα χρόνια εξάλλου εργαζόταν στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής στην Κόρινθο πριν μετατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας.

Την 23η Ιουλίου 2018, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του, ήταν σε επιφυλακή, στην υπηρεσία του και παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο μέτωπο της Κινέτας όσο και αυτό της Ανατολικής Αττικής. Δύο 24ωρα αργότερα και ενώ είχε μεσολαβήσει η τραγωδία στο Μάτι, το τηλέφωνό του χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν εκπρόσωπος της Εισαγγελίας. Τον ενημέρωσε ότι είχε επιλεγεί από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων και τον ρώτησε εάν πράγματι θα συνέδραμε το έργο της Εισαγγελίας. Αιφνιδιάστηκε. Η υπόθεση ήταν ίσως η δυσκολότερη που θα μπορούσε να του τύχει. Είναι εν ενεργεία αξιωματικός της Πυροσβεστικής και καλείτο να διεξαγάγει μια έρευνα για παραλείψεις συναδέλφων του. Οι παγίδες και οι κίνδυνοι πολλοί, όμως εκείνο που τελικά υπερίσχυσε ήταν η επιθυμία του να ψάξει και να αναδείξει την αλήθεια, ένας ελάχιστος φόρος τι   μής στους 100 ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους στις φλόγες.

Από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, ξεκίνησε μέσω αλληλογραφίας να ζητεί από φορείς και υπηρεσίες στοιχεία και λεπτομέρειες για την ανταπόκρισή τους την ώρα της φωτιάς. «Δεν ήθελα να είμαι εγώ η αιτία που θα καθυστερήσει η διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης και έτσι κινήθηκα όσο γρηγορότερα μπορούσα», θα πει αργότερα σε συνομιλητές του. Επεξεργάστηκε τα πληροφοριακά δεδομένα –κυρίως εκείνα της Πυροσβεστικής– αλλά και του Λιμενικού, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συνέταξε ένα πολυσέλιδο πόρισμα που κατέθεσε τον Οκτώβριο στους εισαγγελείς.

Το διάστημα που προηγήθηκε της υποβολής της έκθεσής του αλλά και αυτό που ακολούθησε είχε τακτική επικοινωνία με τον προϊστάμενο Ηλία Ζαγοραίο και τους συνεργάτες του, δίνοντάς τους τα φώτα του όπου αυτό ήταν αναγκαίο. Το πόρισμα ανέδειξε λάθη και παραλείψεις που έγιναν κατά την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της οργανωμένης εκκένωσης που ενδεχομένως να είχε σώσει ζωές. Οσοι συνάδελφοί του από την Πυροσβεστική θεώρησαν ότι εκτίθεντο από τα συμπεράσματα της έρευνάς του έκαναν προσπάθεια να αποδομήσουν το πόρισμα, ενδεχομένως και να του βάλουν τρικλοποδιές. Εκείνος, ωστόσο, δεν έδωσε σημασία και ολοκλήρωσε και το αντίστοιχο πόρισμα για τη φωτιά στην Κινέτα προτού τελικά επιστρέψει στα προηγούμενα καθήκοντά του στην Π.Υ. Ελευσίνας. «Εύχομαι στο μερίδιο ευθύνης που μου αναλογούσε να βοήθησα να βρουν δικαίωση τα 100 θύματα της πυρκαγιάς», απαντά σε όσους του υποβάλλουν ερωτήσεις για την υπόθεση.