ΚΟΙΝΩΝΙΑ

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1929: Το Βατικανό ανεξαρτητοποιείται

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1929-to-vatikano-anexartitopoieitai-2304421

Με τις συμφωνίες του Λατερανού, η Έδρα του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποκτά κρατική οντότητα, μετά από επίπονες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του ιταλικού κράτους.

Η «Κ» γράφει: «Σήμερον την μεσημβρίαν εις το αποστολικόν Ανάκτορον του Λατερανού υπεγράφη υπό του Καρδιναλίου Πέτρου Γκάσπαρι, πληρεξουσίου του Ποντίφηκος, και του κ. Μουσολίνι Πρωθυπουργού και αρχηγού της Κυβερνήσεως της Α.Μ. του βασιλέως της Ιταλίας Βίκτωρος Εμμανουήλ πολιτική Συνθήκη, η οποία λύει το “ρωμαϊκόν ζήτημα” εν κογκορδάτον, το οποίον τείνει να διακανονίση τας συνθήκας της Θρησκείας και της Εκκλησίας εν Ιταλία και μίαν σύμβασιν διακανονίζουσαν οριστικώς τας οικονομικάς σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Ιταλίας εν σχέσει προς τα γεγονότα του 1870. […]»

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1929-to-vatikano-anexartitopoieitai0

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας για την ανεξαρτητοποίηση του Βατικανού στην ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 1929 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1929-to-vatikano-anexartitopoieitai2
Ειδική αίθουσα του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό: Ο Μουσολίνι διαβάζει το κείμενο της συνθήκης, ενώπιον του καθιστού Πιέτρο Γκάσπαρι, κορυφαίου στελέχους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.