100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1929: Το Βατικανό ανεξαρτητοποιείται

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1929: Το Βατικανό ανεξαρτητοποιείται

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις συμφωνίες του Λατερανού, η Έδρα του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποκτά κρατική οντότητα, μετά από επίπονες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του ιταλικού κράτους.

Η «Κ» γράφει: «Σήμερον την μεσημβρίαν εις το αποστολικόν Ανάκτορον του Λατερανού υπεγράφη υπό του Καρδιναλίου Πέτρου Γκάσπαρι, πληρεξουσίου του Ποντίφηκος, και του κ. Μουσολίνι Πρωθυπουργού και αρχηγού της Κυβερνήσεως της Α.Μ. του βασιλέως της Ιταλίας Βίκτωρος Εμμανουήλ πολιτική Συνθήκη, η οποία λύει το “ρωμαϊκόν ζήτημα” εν κογκορδάτον, το οποίον τείνει να διακανονίση τας συνθήκας της Θρησκείας και της Εκκλησίας εν Ιταλία και μίαν σύμβασιν διακανονίζουσαν οριστικώς τας οικονομικάς σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Ιταλίας εν σχέσει προς τα γεγονότα του 1870. […]»

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1929: Το Βατικανό ανεξαρτητοποιείται-1

 

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας για την ανεξαρτητοποίηση του Βατικανού στην ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 1929 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1929: Το Βατικανό ανεξαρτητοποιείται-2

Ειδική αίθουσα του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό: Ο Μουσολίνι διαβάζει το κείμενο της συνθήκης, ενώπιον του καθιστού Πιέτρο Γκάσπαρι, κορυφαίου στελέχους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή