ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι περιπέτειες του «Δρομέα» – Το αιχμηρό σύμβολο που «δίχασε» την Αθήνα και οι διαδρομές του (φωτογραφίες)

oi-peripeteies-toy-dromea-amp-8211-to-aichmiro-symvolo-poy-dichase-tin-athina-kai-oi-diadromes-toy-fotografies-2304466

Ο Δρομέας, το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον δημιουργό του και την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, έχει τη δική του ιστορία στην Αθήνα.

Το εντυπωσιακό έργο, δίχασε από την πρώτη στιγμή της κατασκευής του, την κοινή γνώμη και έγινε το πρώτο γλυπτό της νεότερης Ελλάδας που απέκτησε τόσους φανατικούς φίλους και εχθρούς.

oi-peripeteies-toy-dromea-amp-8211-to-aichmiro-symvolo-poy-dichase-tin-athina-kai-oi-diadromes-toy-fotografies0

Το 1988, ο Κώστας Βαρώτσος προσκαλείται από το συνθέτη και τότε αντιδήμαρχο Αθηναίων Σταύρο Ξαρχάκο, επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ, να παρέμβει με ένα γλυπτό του στην πόλη.

Ο Δρομέας, από γυαλί και σίδερο, σχεδιάστηκε αρχικά με πρόθεση να τοποθετηθεί, όπως και τα έργα των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στα «Δρώμενα», σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και να παραμείνει εκεί περίπου για ένα μήνα.

oi-peripeteies-toy-dromea-amp-8211-to-aichmiro-symvolo-poy-dichase-tin-athina-kai-oi-diadromes-toy-fotografies2

oi-peripeteies-toy-dromea-amp-8211-to-aichmiro-symvolo-poy-dichase-tin-athina-kai-oi-diadromes-toy-fotografies4

Ο Βαρώτσος, όπως αναφέρεται στην προσωπική του ιστοσελίδα,  «αποκρυσταλλώνει μία οριακή χρονική στιγμή στην κίνηση του Δρομέα, παρουσιάζει μία μορφή που αποτυπώνει την κεκτημένη ταχύτητα της καθημερινότητας και ορίζει το δικό της πέρασμα μέσα από την –τότε– κυκλική πλατεία Ομόνοιας, με μια άκρως συνθετική πρόταση».

Το έργο, μνημειακό τόσο ως προς τις διαστάσεις του (ύψος 8 μέτρα) όσο και ως προς την τομή που επέφερε με τον όγκο και τα ασυνήθιστα υλικά με τα οποία ήταν κατασκευασμένο, προκάλεσε αντιδράσεις  με την παρουσίασή του και σχολιάστηκε έντονα από κριτικούς τέχνης, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

oi-peripeteies-toy-dromea-amp-8211-to-aichmiro-symvolo-poy-dichase-tin-athina-kai-oi-diadromes-toy-fotografies6

Στην Πλατεία Ομονοίας, ο Δρομέας παρέμεινε για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που αρχικά προβλεπόταν.

Επειτα από κάποια χρόνια, άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στη στατικότητα και σταθερότητα της φόρμας του. Παράλληλα, οι επικείμενες εργασίες για την κατασκευή του μετρό και τη σύνδεσή του με τον ηλεκτρικό, είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση για κατεδάφιση του «Δρομέα».

Τελικά, αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά του στην Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το έργο επανασχεδιάστηκε, μελετήθηκε στατικά και μεταφέρθηκε τον Μάιο του 1994 στη σημερινή του θέση, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον και την Εθνική Πινακοθήκη.

oi-peripeteies-toy-dromea-amp-8211-to-aichmiro-symvolo-poy-dichase-tin-athina-kai-oi-diadromes-toy-fotografies8

oi-peripeteies-toy-dromea-amp-8211-to-aichmiro-symvolo-poy-dichase-tin-athina-kai-oi-diadromes-toy-fotografies10

Πηγή φωτογραφιών: costasvarotsos.gr