100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1922: Διχοτόμηση του νομίσματος

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1922: Διχοτόμηση του νομίσματος

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική εξάντληση της χώρας και η αδυναμία έξωθεν δανεισμού οδηγεί την κυβέρνηση Γούναρη σε αναγκαστικό εσωτερικό δάνειο, με τη μορφή διχοτόμησης του νομίσματος. «Ευθύς ως το νομοσχέδιον ψηφισθή», δηλώνει ο Π. Πρωτοπαπαδάκης, εμπνευστής του, «θα διχοτομήσω το εκατοντάδραχμον. Και το τεμάχιον το φέρον την εικόνα του Γ. Σταύρου θα εξακολουθήση κυκλοφορούν ως νόμισμα 50 δραχμών, το δε έτερο ήμισυ, αφού το στέμμα, θα αποτελή ομολογίαν 50 δραχμών».

Η «Κ» γράφει: «ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είμαι υποχρεωμένος πριν ή προβώ εις περαιτέρω ανάπτυξιν του περί ου πρόκειται νομοσχεδίου να συμφωνήσωμεν ότι ουδείς εξ υμών πρέπει να έχη ανά χείρας στερεόν τι διότι φοβούμαι ουχί τον λιθοβολισμόν, διότι δεν έχετε υποθέτω λίθους εις τα θυλάκιά σας, αλλά την διά των στερεών αντικειμένων τα οποία δύνανται να ευρεθώσιν εις τας χείρας σας επίθεσιν κατά της κεφαλής μου (γέλωτες)»

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1922: Διχοτόμηση του νομίσματος-1

Το σχετικό ρεπορτάζ, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και η ανάλυση του οικονομικού ιστορικού Ανδρέα Κακριδή στην ημερομηνία 22 Μαρτίου 1922 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1922: Διχοτόμηση του νομίσματος-2

Ο εμπνευστής της διχοτόμησης της δραχμής Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή