Το Δημόσιο ζητεί επιστροφή 241 εκατ. ευρώ από χρέη φαρμακευτικών εταιρειών

Το Δημόσιο ζητεί επιστροφή 241 εκατ. ευρώ από χρέη φαρμακευτικών εταιρειών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημία ύψους 241 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο προκάλεσε η μη είσπραξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες της θεσμοθετημένης έκπτωσης-rebate προς τα ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2006-2010. Στην καταγγελία αυτή προχώρησαν, χθες, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι οποίοι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες για την αναζήτηση και είσπραξη των σχετικών ποσών.

Η υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τις κυβερνήσεις Ν.Δ. –και μάλιστα της περιόδου πρωθυπουργίας του Κ. Καραμανλή, σε μια μάλλον ασυνήθιστη για την κυβέρνηση κίνηση– και ΠΑΣΟΚ ότι έκαναν «δώρο» 241 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες και σημείωσε πως «η αναζήτηση και ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών για παραλείψεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών».

«Το ελληνικό Δημόσιο για μία σειρά μη σύννομων λόγων, την περίοδο 2006-2010, δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι υπουργοί, οι οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών και οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ενημερώθηκαν για το ζήτημα χθες το πρωί, έχουν ως εξής:

• Για τα έτη 2006-2007 δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες περίπου 134 εκατ. ευρώ καθώς η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα στο ΣτΕ μετά προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το Δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση για τα ποσά αυτά.

• Για το έτος 2008, τα μη εισπραχθέντα ποσά είναι κατ’ εκτίμηση 67,2 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν εκδόθηκε υπουργική απόφαση.

• Για τα έτη 2009-2010 οι οφειλές λόγω rebate ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ. Αυτές καθορίστηκαν με βάση νεότερο νόμο και νέα κοινή υπουργική απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών.

Οπως ανακοίνωσε η κ. Αχτσιόγλου, ήδη για τα έτη 2009-2010, το Δημόσιο έχει προχωρήσει στη βεβαίωση στην εφορία των ποσών που δεν έχουν εισπραχθεί και ούτε είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα. Για τα προηγούμενα έτη (2006, 2007 και 2008), τα δύο συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των οφειλών. «Ολα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν», σημείωσε η υπουργός, η οποία έκανε λόγο για «μία ακόμη περίπτωση ζημιογόνου διαχείρισης δημοσίου χρήματος που συνέβη στη χώρα κατά τη θητεία των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί την προσφιλή τακτική της στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2009-2011 (σ.σ. κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες 387 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή