«Παραθυράκια» για προσλήψεις στο ν/σ του ΥΠΕΣ

«Παραθυράκια» για προσλήψεις στο ν/σ του ΥΠΕΣ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες προσλήψεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου –παρά την απαγόρευση που προβλέπεται– προωθεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στη Βουλή.

Πέραν όμως της σωρείας εξαιρέσεων από την αναστολή των προσλήψεων που ισχύει κατά την προεκλογική περίοδο, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την επιστροφή στους δήμους των περίπου 500 πρώην σχολικών φυλάκων, που είχαν μεταταχθεί ως βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία της χώρας.

Κατά τα λοιπά, από την αναστολή προσλήψεων εξαιρούνται οι προσλήψεις μονίμων και ΙΔΑΧ στους δήμους και στις περιφέρειες, εφόσον οι προκηρύξεις για τις συγκεκριμένες θέσεις δημοσιεύτηκαν από το ΑΣΕΠ πριν από την προκήρυξη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Επίσης, εξαιρούνται οι επιτυχόντες της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, που αφορά την πρόσληψη 8.166 μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα των δήμων, οι μετατάξεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών από σωφρονιστικά καταστήματα στη δημοτική αστυνομία, οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, οι προσλήψεις ΙΔΟΧ στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα καθώς και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις παιδικές κατασκηνώσεις και των απασχολούμενων στα προγράμματα δακοκτονίας.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. «Η αναστολή προσλήψεων γίνεται για να μην φαλκιδεύεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Ολο αυτό το κεφάλαιο είναι μόνο εξυπηρετήσεις», τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι καμία πρόσληψη δεν γίνεται εκτός ΑΣΕΠ και ότι το όλο θέμα αφορά κυρίως συμβασιούχους και εποχικό προσωπικό στους δήμους. «Δεν υπάρχουν προεκλογικές προσλήψεις. Αυτά παραπέμπουν σε άλλες εποχές και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή