Εκθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Μειωμένη η δραστηριότητα της γρίπης – Στους 118 οι νεκροί

Εκθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Μειωμένη η δραστηριότητα της γρίπης – Στους 118 οι νεκροί

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αυτή την εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 118 θανατηφόρα περιστατικά.

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν αγγίξει τους 340.

Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώνει στην έκθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την εβδομάδα (04–10 Μαρτίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Εκθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Μειωμένη η δραστηριότητα της γρίπης – Στους 118 οι νεκροί-1

Επ΄σης, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για την ίδια περίοδο για ιούς γρίπης συνολικά 203 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 52 (25,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 45 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 17 (37,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 28 (62,2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09. 

Εκθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Μειωμένη η δραστηριότητα της γρίπης – Στους 118 οι νεκροί-2

Από το 2018 (40/2018) έως και την προηγούμενη εβδομάδα που εξετάζεται στην εν λόγω έκθεση (04–10 Μαρτίου 2019) καταγράφηκαν 353 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 340 με νοσηλεία σε Μονάδες Ενταντικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.)

Εξ' αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 53 (16%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 118 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 105 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. 

Αναλυτικότερα για τα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., η έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για 203 άνδρες και 137 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 61 έτη. Τα 336 (98,8%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (1,2%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Εκθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Μειωμένη η δραστηριότητα της γρίπης – Στους 118 οι νεκροί-3

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 6 άνδρες και 7 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη και διάμεση ηλικία 80 έτη. Συνολικά και τα 13 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 12 (92,3%) από τα 13 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. 

Με βάση τα ανωτέρω, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, ενώ υπογραμμίζει ότι επικρατών υπότυπος είναι ο A(H1N1)pdm09.

Εμβολιασμός, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης 

Στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων και η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι επειδή ο ιός της γρίπης μεταλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό, σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας:

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ)

• Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωϊδες και θηλάζουσες

• Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2)

• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών, επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

• Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ)

• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι)

• Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, κλπ που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή