Δύο χρόνια λειτουργίας για τη γραμμή στήριξης αστυνομικών

Δύο χρόνια λειτουργίας για τη γραμμή στήριξης αστυνομικών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 833 ανήλθαν το 2018 οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης αστυνομικών. Τις περισσότερες από αυτές (297) πραγματοποίησαν άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των ενστόλων, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των εν ενεργεία αστυνομικών που απευθύνθηκαν στη γραμμή βοήθειας (218). Από το σύνολο των καλούντων, 278 ζήτησαν από τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες, 247 συμβουλές, ενώ 171 είχαν άμεση ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα προήλθαν από γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας από 45 έως 60 ετών και έγιναν κυρίως απογευματινές ώρες. Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον υπεύθυνο της γραμμής, αξιωματικό Μανώλη Κουφάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη σύντομη ομιλία της, η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η τηλεφωνική γραμμή είναι ένας μηχανισμός που υπάρχει σε όλες τις σύγχρονες αστυνομίες. Μια υποδομή που ανταποκρίνεται και παρεμβαίνει συμβουλευτικά σε ψυχολογικά δύσκολες στιγμές κάποιου μέλους της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας». Η υπηρεσία απευθύνεται, ειδικότερα, σε εν ενεργεία και συνταξιούχους αστυνομικούς και σε μέλη των οικογενειών τους, αλλά έχουν απευθυνθεί σε αυτή ακόμα και πολίτες.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα καθώς και ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης. «Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις τη μικροπαραβατικότητα, το οργανωμένο έγκλημα, τις συλλογικότητες και όσους κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν ασκήσεις με εκρηκτικά πάνω στα σώματα των ενστόλων μας. Δεν είναι απλή υπόθεση», σημείωσε η κ. Παπακώστα, ενώ τη σημασία λειτουργίας της γραμμής υπογράμμισε και ο κ. Αναγνωστάκης, ο οποίος εξάλλου ήταν αυτός που πρώτος στήριξε την ιδέα. Η λειτουργία της γραμμής ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 και στελεχώθηκε από αστυνομικούς γενικών καθηκόντων που διαθέτουν πτυχίο Ψυχολογίας. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας δέχτηκε 711 κλήσεις. Τα προβλήματα που διατύπωσαν οι καλούντες ήταν κατά σειρά: οικογενειακά, ερωτικά, κρίσεις άγχους, περιστατικά πένθους και, τέλος, επαγγελματικής φύσης ζητήματα. Παρόμοια ήταν η εικόνα και το 2018.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι αστυνομικοί ή οι στενοί συγγενείς τους απευθύνθηκαν στη γραμμή στήριξης (210-34.10.900) ήταν οικογενειακά ζητήματα, κρίσεις άγχους, ερωτικές απογοητεύσεις και επαγγελματικής φύσης προβλήματα. Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε ότι το διάστημα από το 2007 έως το 2018 καταγράφηκαν 44 αυτοκτονίες αστυνομικών, οι περισσότερες χαμηλόβαθμων. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπεύθυνος της γραμμής δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 25.000 αστυνομικοί έχουν υποβληθεί σε τεστ ψυχικής υγείας και από αυτούς 700 έχουν κριθεί ακατάλληλοι να οπλοφορούν συνεπεία διαταραχών που αντιμετωπίζουν. Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι των υπ. Υγείας και Εθνικής Αμυνας κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή