Προπηλακισμός προσφύγων στα Βίλια

Προπηλακισμός προσφύγων στα Βίλια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι αντιδράσεις εναντίον των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μάλιστα φτάνουν στη βία. Εξαιτίας των μεταφορών στην ενδοχώρα μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο από τα νησιά, δημιουργούνται νέες δομές στέγασης σε διάφορα σημεία στην ενδοχώρα. Από την άλλη, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι τοπικοί άρχοντες τηρούν διαλλακτική στάση ακόμα και απέναντι σε ακραίες συμπεριφορές με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το κλίμα έντασης. Προχθές, Κυριακή, ομάδα πενήντα ατόμων μετέβη σε ξενοδοχείο στα Βίλια, όπου δύο ημέρες νωρίτερα είχαν μεταφερθεί 88 αιτούντες άσυλο. Αρχικά υπήρξαν λεκτικές αψιμαχίες ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και σε όσους βρίσκονταν στο ξενοδοχείο, ωστόσο σύντομα κάποια από τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί άρχισαν να πετούν πέτρες, έσπασαν την τζαμαρία του ξενοδοχείου απειλώντας και προπηλακίζοντας τους πρόσφυγες. Τα επεισόδια έληξαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, ενώ οι Αρχές διεξάγουν προανάκριση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η τοπική κοινωνία στα Βίλια, ένα ορεινό χωριό του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, όπου τον χειμώνα διαμένουν 500-600 άνθρωποι, αναστατώθηκε όταν ξαφνικά είδαν τα πούλμαν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο το οποίο ήταν κλειστό τα τελευταία χρόνια. «Κανένας δεν μας ενημέρωσε ότι θα έρθουν, δεν μας προετοίμασε. Δεν ξέραμε τι συμβαίνει», τονίζει στην «Κ» κάτοικος, που εξηγεί ότι και πριν από τρία χρόνια το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε την πρόθεση να δημιουργήσει δομή φιλοξενίας στην περιοχή, ωστόσο υπαναχώρησε μετά τις αντιδράσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα χθες αργά το απόγευμα αναμενόταν να πραγματοποιηθεί δημοτικό συμβούλιο στα Βίλια.

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν χθες με νόημα ότι όλοι θα έπρεπε να καταδικάσουν τα επεισόδια. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε έκφραση ξενοφοβίας από όπου και αν προέρχεται χωρίς αστερίσκους», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χθες συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα η αποχή των μαθητών του δημοτικού στο Βαθύ της Σάμου, οι οποίοι δεν προσέρχονται στα μαθήματα με παρέμβαση των γονέων τους. Στο συγκεκριμένο σχολείο πραγματοποιούνται μαθήματα σε τάξεις υποδοχής για τους μικρούς πρόσφυγες το απόγευμα. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, χθες, από το σύνολο των 150 μαθητών του σχολείου απείχαν οι 106. Η απόφαση για συνέχιση της αποχής λήφθηκε με 70 γονείς να ψηφίζουν υπέρ της αποχής και 16 κατά. Η Εισαγγελία Σάμου έχει ενημερώσει τους γονείς για τις επιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή