ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικαιώνονται γιατροί του ΕΣΥ για τις μειώσεις αποδοχών

dikaionontai-giatroi-toy-esy-gia-tis-meioseis-apodochon-2305561

Με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί προς το παρόν σε πρώτο βαθμό (από τα πρωτοδικεία) δικαιώνονται γιατροί του ΕΣΥ που είχαν προσφύγει για τον νόμο της κυβέρνησης του 2017 που καθόριζε τις αμοιβές τους, όπως και για άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί και λοιποί). Για τους επαγγελματίες των ειδικών μισθολογίων αρχικά είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχαν κρίνει ότι οι περικοπές στις αποδοχές τους μετά το 2012 είναι αντισυνταγματικές και είχαν υποχρεώσει την πολιτεία να τους καταβάλει αναδρομικά.

Τα αναδρομικά για γιατρούς του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια μετρούσαν από το 2015 και μετά, όταν και εκδόθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές στις περικοπές των μισθών τους για μετά το 2012.

Η κυβέρνηση το 2017, με τον νόμο 4472, καθόρισε εκ νέου τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και άλλων κατηγοριών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Αυτόν τον νόμο προσέβαλαν εκ νέου γιατροί του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι, τελικά, οι καθαρές τους αποδοχές είναι μικρότερες και στην πραγματικότητα ο νόμος αυτός προσκρούει στο Σύνταγμα και βέβαια δεν εφαρμόζει στην πράξη τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο νέο κύμα προσφυγών των γιατρών συμμετέχουν αρκετοί, αλλά αποφάσεις έχουν εκδοθεί για πολύ λίγους προς το παρόν.

Ο νόμος του 2017 κρίθηκε από τα πρωτοδικεία –και πάλι– αντισυνταγματικός, με αποτέλεσμα γιατροί ήδη να δικαιώνονται για τη διετία 2017- 2018 και να τους επιδικάζονται ποσά από 19 έως και 24 χιλιάδες ευρώ ως αναδρομικά στον καθένα, ανάλογα με τον μισθό που παίρνει και την προϋπηρεσία που διαθέτει. Η συνέχεια, βεβαίως, θα δοθεί στα δικαστήρια και δεν αποκλείεται η υπόθεση να φθάσει έως τον ανώτατο βαθμό.