Καμία αλλαγή στα πρότυπα σχολεία

Καμία αλλαγή στα πρότυπα σχολεία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και οι κληρώσεις για την εισαγωγή στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία. Αυτό διαβεβαίωσε χθες το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στις ανησυχίες των γονέων και των εκπαιδευτικών των πρότυπων και των πειραματικών σχολείων, που μιλούν για πρόθεση υποβάθμισης των σχολείων, οι θέσεις των οποίων έχουν μεγάλη ζήτηση αφού είναι δημόσια και σε αυτά διδάσκουν αξιολογημένοι εκπαιδευτικοί. Ηδη, από το 2018 οι γονείς των μαθητών σε ΠΠΣ –φοιτούν συνολικά 12.000 μαθητές– εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας, καθώς υπήρξε κύμα φυγής εκπαιδευτικών λόγω του μετέωρου εργασιακού καθεστώτος στα ΠΠΣ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, «οι εξετάσεις και οι κληρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην ώρα τους όπως κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πρότυπα (εξετάσεις) και στα Πειραματικά (κλήρωση) τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Οι σύλλογοι γονέων το προηγούμενο διάστημα με επιστολές επισήμαναν την καθυστέρηση του υπουργείου στη στελέχωση της Διοικούσας Επιτροπής ΠΠΣ (ΔΕΠΠΣ), της οποίας η θητεία έληξε στις 31/12/2018 και ήταν αρμόδια για τις διαδικασίες επιλογής των μαθητών. Με τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, συστήνεται η Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΕΕΠΠΣ) που διαδέχεται τη ΔΕΠΠΣ, με όλες τις αρμοδιότητές της. Η ΕΕΠΠΣ θα είναι επταμελής με τριετή θητεία. Στην ΕΕΠΠΣ θα συμμετέχουν: α) δύο πανεπιστημιακοί Παιδαγωγικού Τμήματος, β) δύο μέλη Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, ένα από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (αντικατέστησαν τους πρώην σχολικούς συμβούλους), γ) τρεις εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ΠΠΣ.

Πάντως, εκκρεμεί η ανακοίνωση των σχεδίων του υπουργείου για την τύχη των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ΠΠΣ, και οι οποίοι είναι οι μόνοι εκ των εκπαιδευτικών που έχουν αξιολογηθεί. Το σχολικό έτος 2013-14 σε όλα τα ΠΠΣ εφαρμόστηκε πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης. Για το 2014-15 είχε προγραμματιστεί εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εξωτερική αξιολόγηση, όπως και κάθε μορφή αξιολόγησης εκπαιδευτικών, καταργήθηκε το 2015 από τον νόμο 4327 των Μπαλτά-Κουράκη, ενώ διαχωρίστηκαν τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία, όπως ίσχυε από το 1985 έως το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο τώρα εξετάζει τρία σενάρια για το μέλλον των εκπαιδευτικών σε ΠΠΣ. Το πρώτο μιλάει για μονιμοποίησή τους στο σχολείο που βρίσκονται. Το δεύτερο προβλέπει οι εκπαιδευτικοί να τεθούν στη διάθεσή του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου όπου βρίσκεται το σχολείο τους και να καλύψουν κενά της ίδια περιφέρειας. Το τρίτο σενάριο, που συμπίπτει με την πρόταση της ΟΛΜΕ, προβλέπει την επιστροφή των εκπαιδευτικών στην περιφέρεια που υπηρετούσαν πριν εργαστούν σε ΠΠΣ.

Η αξιολόγηση

«Το βασικό ζητούμενο της διαδικασίας είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την οποία το υπουργείο αποφεύγει», ανέφερε χθες στην «Κ» σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Γιάννης Αντωνίου, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ κατά την έναρξη λειτουργίας της, και «ψυχή» της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2011 με την ίδρυση των ΠΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή