Ιερώνυμος: Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει συναίνεση των κληρικών για αλλαγή της μισθοδοσίας

Ιερώνυμος: Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει συναίνεση των κληρικών για αλλαγή της μισθοδοσίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη και το ανακοινωθέν που εξεδόθη, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος ανέπτυξε την εισήγησή του «Διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμφώνως προς την από 16ης Νοεμβρίου απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Εξέθεσε τον καρπό των συζητήσεων της «Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας» με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου και τους γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και κατέληξε σε προτάσεις της Επιτροπής προς την Ιεραρχία.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος κατά την εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι μονομερείς παρεμβάσεις της Πολιτείας σε θέματα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στα περιουσιακά – οικονομικά, ήταν πάντοτε επιζήμιες».

«Γι αυτό και ο διάλογος με την Πολιτεία πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα του μισθολογικού καθεστώτος των κληρικών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «παραπέμπεται στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, με σκοπό να εγκριθεί, να διορθωθεί ή να απορριφθεί. Η συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών στην αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας είναι προϋποθέσεις για την πορεία του όλου θέματος».

«Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών για την αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας», πρόσθεσε.

«Πολλά ζητήματα έχουν ωριμάσει», τόνισε, παρά τα λάθη που έχουν γίνει «και από εμένα τον ίδιο» σε διαδικαστικό και επικοινωνιακό επίπεδο, όμως, υπάρχει η ρεαλιστική δυνατότητα να φτάσουμε σε μία συμφωνία, που θα διασφαλίζει τους κληρικούς και τα στελέχη της Εκκλησίας και θα ενισχύει το αυτοδιοίκητό της.

Ο Αρχιεπίσκοπος, στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ευχαρίστησε όσους μετέχουν στην επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Μέσα από αυτό τον διάλογο, είπε, αντιμετωπίζονται τα εκκρεμή θέματα που έχουν καταστεί γάγγραινα στο σώμα της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή