ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 9 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των πλαστών διπλωμάτων οδήγησης

eleytheroi-me-perioristikoys-oroys-oi-9-katigoroymenoi-gia-tin-ypothesi-ton-plaston-diplomaton-odigisis-2305718

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς και οι έννεα κατηγορούμενοι για την υπόθεση των πλαστών διπλωμάτων οδήγησης. 

Σε βάρος των επτά υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής και των δύο ιδιοκτητών σχολών οδήγησης επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ η φερόμενη ως «αρχηγός» του κυκλώματος – στο σπίτι της βρέθηκαν 100.000 ευρώ σε μετρητά – υποχρεώθηκε συμπληρωματικά να καταβάλλει εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ.

«Από την ανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι δε συνέτρεχαν στο πρόσωπο των δύο εντολέων μας και των λοιπών επτά συγκατηγορουμένων τους οι προϋποθέσεις επιβολής προσωρινής κράτησης και γι’ αυτό αφέθηκαν ελεύθεροι. Συγχρόνως εκτιμήθηκε και η ειλικρίνεια των απολογιών τους», δήλωσαν οι συνήγοροι των ιδιοκτητών σχολών οδήγησης, κ.κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Σάκης Κεχαγιόγλου. 

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση έφερε στο φως πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., μετά την αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών και στοιχείων. 

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα για τη δράση των επίορκων υπαλλήλων και την αποκάλυψη του κυκλώματος ξεκίνησε έπειτα από πληροφορία που έφτασε τον περασμένο Ιούλιο στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και υπό άκρα μυστικότητα κατέγραφαν τις επαφές και τις συνομιλίες τους, στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έως σήμερα.

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα παρείχε δύο ειδών «υπηρεσίες»: χρέωνε περίπου 300 ευρώ στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να εξασφαλίσει σίγουρη επιτυχία σε όσους υποψήφιους οδηγούς συμμετείχαν στη διαδικασία των εξετάσεων. Μεγαλύτερο κέρδος, ωστόσο, εξασφάλιζαν τα μέλη του από εκείνους που δεν έκαναν καν τον κόπο να παραστούν στις εξετάσεις, αλλά περίμεναν να παραλάβουν το δίπλωμά τους στο σπίτι μέσω αλληλογραφίας. Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εισέπρατταν από κάθε ενδιαφερόμενο αμοιβή 2.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό του «κύκλου εργασιών» τους είναι το ότι σε έρευνες στα γραφεία και τα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ σε μετρητά.