Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί: Οι όμορφες υποσχέσεις όμορφα ξεχνιούνται

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί: Οι όμορφες υποσχέσεις όμορφα ξεχνιούνται

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 5 Ιουνίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον των δημάρχων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου-Χολαργού, ανακοίνωνε την «υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών», τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί. Υστερα από εννέα μήνες η όλη υπόθεση παραμένει «όραμα», οδηγώντας την επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί σε κινητοποίηση σήμερα το απόγευμα, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο της Σχολής Χωροφυλακής (λεωφ. Μεσογείων). Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι ζητούν να υλοποιηθούν τα αναγκαία βήματα, με βασικό την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και τη σύσταση φορέα διαχείρισης, έτσι ώστε να προχωρήσει η δημιουργία του πάρκου, που θα δημιουργήσει μια πολύτιμη περιβαλλοντική αύρα σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός πέρυσι τον Ιούνιο δεν επανέλαβε τη δική του πρόταση (2017) για τη δημιουργία γηπέδου του Παναθηναϊκού εντός του χώρου (μετά την κατακραυγή) και έθεσε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μητροπολιτικού πάρκου. «Μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί», είπε. Πέρασαν εννέα μήνες από τότε, η επιτροπή αγώνα προχώρησε σε σειρά παραστάσεων στους αρμοδίους, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα από τα αναγκαία βήματα.

Προφανώς υπό το βάρος των πιέσεων, μόλις προ μιας εβδομάδος (13/3/2019), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε στους δήμους της περιοχής και στην Περιφέρεια Αττικής σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδί-Ιλισίων. Ζητεί μάλιστα από τους αποδέκτες να στείλουν «προτάσεις, διορθώσεις, συμπληρώσεις» μέχρι και σήμερα 20 Μαρτίου. Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως «ο φορέας θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα έχει κοινωφελή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Το μητροπολιτικό πάρκο θα καταλαμβάνει όλα όσα «περιλαμβάνονται στο διάγραμμα που συνόδευε τον ν. 732/1977 (Α΄ 310) και δεν έχουν ακόμα αποδοθεί σε κοινή χρήση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με εξαίρεση τις απολύτως αναγκαίες εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να αποδεσμευθούν προς το παρόν, ήτοι το Στρατόπεδο Ζορμπά και το πέραν του ρέματος του Ιλισού τμήμα του Στρατοπέδου Φακίνου».

«Εμείς ζητούμε την παραχώρηση ολόκληρου του χώρου των περίπου 1.000 στρεμμάτων, που αποτελούν τον πυρήνα του πάρκου. Τα στρατόπεδα πρέπει να μεταφερθούν, κι αν δεν γίνεται άμεσα απαιτείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μαυράκος, μέλος της γραμματείας της επιτροπής αγώνα. «Σήμερα η εικόνα που επικρατεί στον χώρο δεν θυμίζει σε τίποτα πάρκο. Περισσότερο μοιάζει με υπαίθριο πάρκινγκ αυτοκινήτων, στο οποίο συμβάλλουν και οι κάθετοι δρόμοι που οδηγούν στα στρατόπεδα και σε άλλες άσχετες χρήσεις», συμπληρώνει ο κ. Μαυράκος.

Αρνητικές επιπτώσεις

Η μη εκπόνηση μετά τόσα χρόνια της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το Π.Δ. 187/Δ/2011 για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής, ύστερα από προσφυγή της μισθώτριας εταιρείας του Μπάντμιντον, κατά το μέρος που αφορά την αιτούσα εταιρεία!

Πίσω από τη μεγάλη καθυστέρηση εκπόνησης της ΣΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κρύβεται η αντίθεση στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή, η οποία είναι απίθανο να αρθεί ειδικά σε προεκλογική περίοδο.

Για όλους αυτούς τους λόγους κινητοποιούνται οι κάτοικοι σήμερα. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «εγγύηση για την υλοποίηση ενός μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση, αποτελεί η συνέχιση των ενωτικών μας αγώνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή