ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κ. Γαβρόγλου δεν έπεισε την ΟΛΜΕ για το νέο εξεταστικό

Ο Κ. Γαβρόγλου δεν έπεισε την ΟΛΜΕ για το νέο εξεταστικό

Ακαρπη, όπως αναμενόταν, κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ επί της πρότασης του υπουργείου για τη νέα δομή της Γ΄ Λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε τη φιλοσοφία του νέου συστήματος, χωρίς ωστόσο να πείσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές ανέφεραν ότι το νέο σύστημα ακυρώνει τον μορφωτικό χαρακτήρα της Γ΄ Λυκείου μετατρέποντάς την σε έτος προετοιμασίας των μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ πλήττει το αδιάβλητο της εισαγωγής, καθώς υποψήφιοι θα διεκδικούν μία θέση μόνο με το απολυτήριο (στο οποίο θα μετρούν και οι βαθμοί των καθηγητών της τάξης).

Επίσης, η ΟΛΜΕ τονίζει ότι με το προτεινόμενο σύστημα δημιουργούνται υποψήφιοι «διαφορετικών ταχυτήτων», με τη διάκριση να αφορά τους υποψηφίους των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΛΜΕ ζήτησε την απόσυρση του νέου συστήματος.

Υπηρεσιακά συμβούλια

Την ίδια στιγμή, οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας, Δ. Πεππές, Β. Παληγιάννης και Ν. Φασφαλής, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου επιλογής περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, καταγγέλλοντας αδιαφανείς διαδικασίες. Οι τρεις αιρετοί κατήγγειλαν ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνεντεύξεων των υποψηφίων περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, και πριν το άνοιγμα των φακέλων βαθμολόγησης, ο πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου επιλογής αρνήθηκε στα μέλη του συμβουλίου να λάβουν γνώση της αναλυτικής βαθμολογίας τού κάθε μέλους, ανά υποψήφιο. Οι αιρετοί θεώρησαν την ενέργεια «πρωτοφανή, πραξικοπηματική και πλήγμα στη διαφάνεια».

Οι αιρετοί κάλεσαν τον Κώστα Γαβρόγλου να ακυρώσει την ενέργεια αυτή, ώστε να εξασφαλιστούν η νομιμότητα και η διαφάνεια των διαδικασιών.

Τέλος, χθες, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην έκρηξη των απουσιών των μαθητών στη Γ΄ Λυκείου μετά τον Απρίλιο, κάνοντας λόγο για «παζάρι απουσιών». «Από τις αρχές Απριλίου αρχίζει το παζάρι με τις απουσίες. Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ΄ Λυκείου και τώρα πάει στη Β΄ Λυκείου. Είναι όλη η κοινωνία μπλεγμένη, γιατί έχει δημιουργηθεί μια νοοτροπία».