Καταπέλτης η εισαγγελέας για την Περιφέρεια

Καταπέλτης η εισαγγελέας για την Περιφέρεια

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριές ευθύνες αποδίδει στην Περιφέρεια Αττικής το εισαγγελικό πόρισμα για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 13 και οι ζημιές σε υποδομές της περιοχής και σε περιουσίες είναι ανυπολόγιστες, ενώ ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί. Οι ευθύνες της Περιφέρειας –ήδη διώκεται ποινικά η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για την πλημμύρα της Μάνδρας (διώκεται και για την πυρκαγιά στο Μάτι)– κατά το εισαγγελικό πόρισμα εστιάζονται στο ότι «δεν είχε γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο», όπως αναφέρεται, παρά «το γεγονός ότι οι μελέτες ήταν ώριμες και οι πιστώσεις εγκεκριμένες». Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, που έφερε εις πέρας τη μεγάλη έρευνα αξιολογώντας τα πάντα και αποτιμώντας τις ευθύνες των αυτοδιοικητικών παραγόντων, κονιορτοποιεί με το πόρισμά της το επιχείρημα που είχε μετ’ επιτάσεως προβληθεί, ότι τα αντιπλημμυρικά ήταν σε εκκρεμότητα από το 2003 και η Περιφέρεια επί ημερών Δούρου δεν μπορούσε να επωμίζεται την ευθύνη για μια πολυετή εκκρεμότητα. Κατά το εισαγγελικό πόρισμα, όχι μόνον δεν είχε γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, αν και οι μελέτες ήταν ώριμες και οι πιστώσεις εγκεκριμένες, αλλά για τα αντιπλημμυρικά της περιοχής υπήρχε άμεση προτεραιότητα, γιατί η Μάνδρα είχε πληγεί και πάλι από πλημμύρες το 2014 και το 2015, λίγο πριν αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας η Ρένα Δούρου.

Το κατεπείγον της εκτέλεσης των έργων κατά τη θητεία της κ. Δούρου, που τελικά δεν έγιναν στην ώρα τους, και η συνεισφορά αυτού του παράγοντα στη μεγιστοποίηση των τραγικών αποτελεσμάτων της πλημμύρας τονίζονται με έμφαση από την εισαγγελέα, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το κατεπείγον της εκτέλεσης των έργων ήταν δεδομένο, διότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015, και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας». Σε ό,τι αφορά τη μη εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων, στο εισαγγελικό πόρισμα παρατίθενται πολλά στοιχεία, σχετικές αποφάσεις που δεν ελήφθησαν στην ώρα τους και άλλα, ενώ καταρρίπτεται και το επιχείρημα της θεομηνίας που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. «Η άποψη», τονίζεται μεταξύ άλλων, «του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνίας δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη». Και συνεχίζει: «Η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσαν αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».

Οι ευθύνες του δήμου

Εκτός όμως από τις βαριές ευθύνες της Περιφέρειας, που ενώ όφειλε να έχει ξεκινήσει αμέσως τα αντιπλημμυρικά έργα δεν το έκανε, τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Δήμου Μάνδρας – διώκεται ήδη η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, όπως και οι δήμαρχοι όμορων δήμων, όπως η Ελευσίνα και τα Μέγαρα, αλλά για μικρότερης βαρύτητας παραλείψεις, καθώς τα μπαζωμένα ρέματα, οι αυθαίρετες κατασκευές και οι πολεοδομικές παραβάσεις επέτειναν, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, το μέγεθος της καταστροφής. Ειδικότερα για τον Δήμο Μάνδρας, η εισαγγελέας αξιολογεί βαρύτερες τις ευθύνες του για το τραγικό αποτέλεσμα της πλημμύρας, καθώς αποδίδονται συγκεκριμένες παραλείψεις και εγκληματικές ενέργειες σε ρέματα που είχαν χτιστεί, δεν είχαν οριοθετηθεί, δεν είχαν καθαριστεί και, το σημαντικότερο, δεν είχε γίνει το πάθημα μάθημα, καθώς το 2014 και το 2015 η Μάνδρα πνίγηκε και πάλι. «Επιπλέον», σημειώνεται στο πόρισμα,«ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη. Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος “Σούρες”, που διέρχεται από το αμαξοστάσιο, και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών. Επίσης, ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος».

Σε τακτικό ανακριτή

Η υπόθεση για την πλημμύρα της Μάνδρας θα οδηγηθεί, όπως και η αντίστοιχη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμελήματα, σε τακτικό ανακριτή που θα αναλάβει τα περαιτέρω, ενώ ενστάσεις έχει προκαλέσει η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα με την οποία καταργείται –αν δεν αλλάξει– η εξαιρετική περίπτωση επιβολής ποινών έως δέκα χρόνια στις περιπτώσεις τόσο πολύνεκρων καταστροφών για όσους ευθύνονται για το τραγικό αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων, που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και σωστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή