Το ΚΥΤ στη Σάμο, τα 12 προσφυγόπουλα, η προεκλογική ατζέντα

Το ΚΥΤ στη Σάμο, τα 12 προσφυγόπουλα, η προεκλογική ατζέντα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα ακόμα πλοίο έφθασε χθες το πρωί στη Σάμο μεταφέροντας 65 άτομα, μετανάστες και πρόσφυγες, από τα παράλια της Τουρκίας. Προχθές 51 άτομα ήρθαν στα νησιά με δύο βάρκες. Την προηγούμενη Τετάρτη, όμως, οι αφίξεις ήταν σημαντικά αυξημένες: πέντε βάρκες έφθασαν στα νησιά, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα έως νωρίς το πρωί, μεταφέροντας 222 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται σημαντικά, προκαλώντας ασφυξία στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot), αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου μεταφέρονται ολοένα και περισσότερα άτομα. Ενδεικτικά, μόνο στην αρχή της εβδομάδας στη δομή του Σκαραμαγκά έφθασαν 500 αιτούντες άσυλο από τα νησιά, οι οποίοι θα στεγαστούν σε σκηνές. Η υπηρεσία πρώτης υποδοχής δρομολογεί νέα απογραφή στη συγκεκριμένη δομή, όπου έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες ανακατατάξεις για να χωρέσει περισσότερος κόσμος.

Πρώτος προορισμός για πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία παραμένει η Λέσβος, αλλά ακολουθεί η Σάμος, όπου το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο ΚΥΤ στο Βαθύ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τον πληθυσμό του νησιού. Εως τις 21 Μαρτίου είχαν φθάσει στη Λέσβο 607 άτομα, στη Σάμο 543, στη Λέρο 148, στη Χίο 115 και στην Κω 34. Επίσης, ακόμα 32 άτομα έφθασαν σε άλλα νησιά όπου δεν υπάρχει επίσημη υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης.

Στη Σάμο, όπου στο ΚΥΤ που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Βαθέος παραμένουν πάνω από 4.000 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι μόλις 650, το μεταναστευτικό καθορίζει πλήρως την προεκλογική ατζέντα. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος είχε αποφασίσει αποχή των μαθητών, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες, ζητώντας να μη λειτουργήσει η ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων) για 12 προσφυγόπουλα από το ΚΥΤ της Σάμου στο ίδιο σχολείο το απόγευμα. Και ενώ μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, που ενημέρωσε τους γονείς για το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου, τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο προχθές, σήμερα ο σύλλογος γονέων θα συνεδριάσει και πάλι, με πρόθεση να συνεχίσει την αποχή εφόσον η λειτουργία της ΔΥΕΠ δεν θα μεταφερθεί εκτός σχολείου. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ζητεί τα προσφυγόπουλα να μην πάνε στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά της Σάμου για λόγους υγείας, δεδομένου ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ, όπου τα προσφυγόπουλα μένουν, είναι πολύ άσχημες.

Με την άποψη του συλλόγου συντάσσονται και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, εκτός από τον Νίκο Ζάχαρη ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με μικρές διαφοροποιήσεις, ζητώντας να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα σε άλλο χώρο, ώστε, αν μη τι άλλο, να αποφευχθούν οι εντάσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή