Πέθανε η Λάρα – Ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Πέθανε η Λάρα – Ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σκύλος – σύμβολο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, η Λάρα, πέθανε το βράδυ της Τρίτης έχοντας συμπληρώσει 16 χρόνια ζωής.

Το μαύρο Λαμπαραντόρ Ριτρίβερ με το ευγενικό βλέμμα έγραψε τη δική του ιστορία καθώς αποτέλεσε τον πρώτο σκύλο-οδηγό τυφλών στην Ελλάδα, ενώ οδήγησε παράλληλα στην ίδρυση της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών, Lara Guide Dog School.

Πέθανε η Λάρα – Ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα-1

Στο πλευρό της μέχρι το τέλος είχε την ιδιοκτήτριά της, Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου αλλά και τον δεύτερο σκύλο-οδηγό τυφλών της οικογένειας, τη Μέη.

Πέθανε η Λάρα – Ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα-2

«Όταν πρωτοκράτησα τη λαβή που με συνέδεε με το σκύλο, σάστισα: ήξερα πως πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, μα συνάμα, ένιωθα μια απρόσμενα οικεία δύναμη, να με κατευθύνει κάπου αλλού. Κόλλησα τα πόδια μου στο έδαφος – μόνο αυτό ήξερα να κάνω. Τότε, άκουσα τη φωνή του εκπαιδευτή που μου φώναζε: “Follow the Dog!!!” Κι αυτό έκανα: I, followed the Dog. Λάρα: 03/05/2003 – 26/03/19», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook η κ. Γκέρτσου.

Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα στα social media από το Facebook της σχολής σκύλων – οδηγών.

«Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας άλλης. Η Λάρα, ο πρώτος σκύλος – οδηγός τυφλών της Ελλάδας, πέρασε υπερήφανα τη γέφυρα του ουράνιου τόξου, στην ηλικία των 16 ετών! Περισσότερο απο ποτέ θα μείνουμε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε το όραμά σου!!! Λαράκι θα μας λείπεις και θα σε θυμόμαστε πάντα!!!».

Η Λάρα ξεκίνησε ως Σκύλος-Οδηγός τυφλών από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2009 και ακολουθώντας πιστά το αφεντικό της, έχει ζήσει και ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου. Είχε κάνει 16 ταξίδια με πλοίο, 68 αεροπορικές πτήσεις και αμέτρητα ταξίδια με τρένα, λεωφορεία, μετρό, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σεμινάρια και επισκέφθηκε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Πέθανε η Λάρα – Ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα-3

Τότε, η έννοια των σκύλων-οδηγών ήταν σχεδόν άγνωστη και τα νομικά πλαίσια που επέτρεπαν την πρόσβασή τους, ανύπαρκτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή