Ηττα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα

Ηττα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επελέγη ως υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα, ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο εισαγγελικός λειτουργός που επόπτευσε τη μεγάλη έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ολοκληρώνοντας μαζί με συναδέλφους του την αποτίμηση των ποινικών ευθυνών.

Ο Ηλίας Ζαγοραίος προσέφυγε στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου διεκδικώντας μία από τις τρεις υποψηφιότητες εισαγγελέων για τον νεοπαγή θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας.

Η προσφυγή του έγινε σύμφωνα με τις δυνατότητες που του παρείχε ο νόμος, καθώς στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που έκανε και την επιλογή των υποψηφίων εισαγγελέων, ο ίδιος συγκέντρωσε 7 θετικές ψήφους έναντι 8 που συγκέντρωσε ο συνάδελφός του εισαγγελέας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος.

Για τις άλλες δύο θέσεις ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας με ευρωπαϊκή εμπειρία και οι δύο και τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προςόντα.

Ετσι η μάχη για την τρίτη υποψηφιότητα δόθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με τον κ. Ζαγοραίο να συγκεντρώνει σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν ως αργά το βράδυ της Τετάρτης, ψήφους ρεκόρ. Υπερψηφίστηκε από 48 ανώτατους δικαστικούς και παρά την αντίθετη θέση που έλαβε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία και μειοψήφισε μαζί με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και δύο ακόμα, την αντιπρόεδρο Ειρήνη Καλού και την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή, τελικώς ο Ηλίας Ζαγοραίος επελέγη.

Η συντριπτική υπερψήφιση Ζαγοραίου, παρά την αντίθετη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αλλά και η ισχνότατη μειοψηφία των 4 ψήφων -από τις ελάχιστες φορές που διαμορφώνεται τέτοια συντριπτική πλειοψηφία σε Ολομέλεια του ΑΠ για τέτοιο θέμα- ερμηνεύεται ως μεγάλη ήττα της ηγεσίας της δικαιοσύνης (της Εισαγγελέως του ΑΠ αλλά και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου) σε μια συγκυρία εξαιρετικά ευαίσθητη, και με δεδομένο πως τον προσεχή Ιούνιο και οι δύο αποχωρούν και οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα στο ανώτατο δικαστήριο έχουν ήδη ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή