Κ. Γαβρόγλου: «Η στρεβλή επιχειρηματικότητα ακύρωσε τα ΤΕΙ»

Κ. Γαβρόγλου: «Η στρεβλή επιχειρηματικότητα ακύρωσε τα ΤΕΙ»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ψέγει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, υποστηρίζοντας ότι με τη στρεβλή λειτουργία της ακύρωσε τα ΤΕΙ. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η αγορά εργασίας θα πρέπει να προσαρμόσει τις ανάγκες ώστε να «κουμπώνει» με τη δομή της εκπαίδευσης. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε χθες ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στο 2nd Youth Summit του Economist, την ίδια στιγμή που έρευνες δείχνουν ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν βρίσκει εργατικό δυναμικό με τις δεξιότητες που επιθυμεί.

«Η εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένη μόνο στην απόκτηση δεξιοτήτων. Πρέπει να είναι προσανατολισμένη και στην απόκτηση γνώσεων», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα υπήρξε στρεβλή επιχειρηματικότητα η οποία ακύρωσε έναν εκπαιδευτικό θεσμό όπως τα ΤΕΙ. Δεν δημιουργήθηκαν στην αγορά εργασίας οι ανάγκες εκείνες που θα έπρεπε ώστε να “κουμπώσουν” με τη δομή της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα». «Για εμάς είναι ακόμη πιο σημαντική η παιδεία των νέων. Είναι αυτή που θα καταφέρει να δημιουργήσει πολίτες με προσαρμοστικότητα στις νέες καταστάσεις», τόνισε ο ίδιος.

Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως εστίασε στην ανάγκη για αντιμετώπιση της αδυναμίας σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας στη χώρα μας· κάτι που επιτείνεται στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Χιλιάδες νέοι με προσόντα αναζητούν εκτός συνόρων ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, δεδομένης και της οριζόντιας αναντιστοιχίας προσόντων, την οποία καταδεικνύει μελέτη του ΣΕΒ το 2018», είπε. Ο Γ. Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ένας στους δύο Ευρωπαίους έχει ανεπαρκές επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, και ένα 15% κινδυνεύει με αποκλεισμό γι’ αυτόν τον λόγο. «Στο μέλλον εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες. Στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν 500.000 κενές θέσεις εργασίας».

Τέλος, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και πρώην υπουργός, μίλησε για την ανάγκη εθνικού σχεδίου, με χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό, συναίνεση και έμφαση στην εκπαίδευση. «Εχουμε ανθρώπους στο εξωτερικό που μπορούν να αποτελέσουν το πετρέλαιο της χώρας», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή