Αναζητώντας εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης

Αναζητώντας εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον (και στα εργαλεία που διαθέτουμε για να το κάνουμε βιώσιμο) το Athens Science Festival επιστρέφει για 6η χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και ετοιμάζεται να υποδεχθεί το κοινό με παρουσιάσεις, ομιλίες, εκθέσεις, προβολές, πειράματα επίδειξης και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Ο νέος τίτλος Re-Science Festival αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να προτάξουμε μια εναλλακτική μορφή ανάπτυξης που θα βασίζεται στις αρχές της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας, έτσι ώστε να προλάβουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων. Στους προσκεκλημένους συγκαταλέγονται ο Ελβετός εξερευνητής, συγγραφέας και CEO του Ιδρύματος Adaptation Group, Christian Clot, ο οποίος θα μιλήσει για την ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες, και ο συνταξιούχος αστροναύτης Clayton Anderson, που μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει φωτογραφίες από την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ακόμα, Ελληνες ερευνητές και πανεπιστημιακοί θα καταπιαστούν με ζητήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ, η βιοτεχνολογία, οι τελευταίες ανακαλύψεις της νευροβιολογίας, τα ραδιενεργά απόβλητα, η ανακύκλωση στον χώρο της μόδας και τα υλικά του μέλλοντος.

Συμμετέχοντας σε σειρά από ενδιαφέροντα workshops, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τα ειδικά μηχανήματα γυμναστικής που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, να μυηθεί στα μυστικά του χορδίσματος μουσικών οργάνων ανά τους αιώνες, να φτιάξει ένα τρισδιάστατο βιντεοπαιχνίδι τρόμου και να γνωρίσει ένα πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης διαφημιστικών banners.

Εξίσου πλούσιο είναι το πρόγραμμα εργαστηρίων για παιδιά, που περιλαμβάνει μια εισαγωγή στην κβαντική κρυπτογραφία, ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο των πουλιών υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ένα αφιέρωμα στην «αφύσικη φυσική των υπερηρώων» και πολλές ακόμα ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Το «παρών» θα δώσει και φέτος η ομάδα των Science Reactors, που συνδυάζει την επικοινωνία της επιστήμης με τη stand up comedy. Επιπλέον, αστρονομικές εταιρείες διοργανώνουν βραδιές παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού και οι δέκα Ελληνες επιστήμονες που διακρίθηκαν στο προκριματικό στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης FameLab 2019 θα αναμετρηθούν στον ελληνικό τελικό. Ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Athens Re-Science Festival θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη από τις 3 έως τις 7 Απριλίου. Περισσότερα στο www.athens-science-festival.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή