Απεβίωσε ο Αντ. Βγόντζας, νομικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Απεβίωσε ο Αντ. Βγόντζας, νομικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο δικηγόρος και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Βγόντζας. Ο εκλιπών συνδέθηκε στενά με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς διετέλεσε διευθυντής του Νομικού Γραφείου του τότε πρωθυπουργού στην τελευταία κυβέρνησή του (1993-1996), ενώ είχε διατελέσει και γ.γ. στα υπ. Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και νομικός σύμβουλος στα υπ. Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ο Αντώνης Βγόντζας, με καταγωγή από την Ιεράπετρα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Αθήνα, την (τότε) Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ξεκίνησε να ασκεί τη δικηγορία το 1971. Κατά τη διάρκεια της επταετίας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, υπερασπιζόμενος ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε συντετριμμένη από τον χαμό του, σημειώνοντας πως «ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη». Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως ο Αντ. Βγόντζας «έφυγε μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή. Με την πένα στο χέρι, γράφοντας ακατάπαυστα, αγωνιζόμενος για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου». Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή