Οπισθεν υπουργείου Υγείας για τον βαθμό στον τίτλο ειδικότητας

Οπισθεν υπουργείου Υγείας για τον βαθμό στον τίτλο ειδικότητας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγο» βάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την αναγραφή του βαθμού «καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα» στον τίτλο ειδικότητας των νέων γιατρών. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών και ιατρικών συλλόγων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αφενός ότι στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας από ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2ο εξάμηνο του 2019, δεν θα υπάρχει βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας, αφετέρου ότι θα επανεξεταστεί το περιεχόμενο της σχετικής ρύθμισης. Διευκρίνισε δε ότι οι όποιες αλλαγές δεν αφορούν τους γιατρούς που ξεκίνησαν ειδικότητα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2018, πριν δηλαδή την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία έγιναν αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες (συστάθηκαν νέες, επανακαθορίστηκαν χρόνοι).

Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας δικαιολογεί αυτή την υποχώρηση, σημειώνοντας ότι η άτυπη αναστολή εφαρμογής του βαθμού επιτυχίας στον τίτλο ειδικότητας γίνεται «για την αποφυγή οποιωνδήποτε παρερμηνειών για τις προθέσεις και τους στόχους του υπουργείου», ενώ επισημαίνει χαρακτηριστικά «δεν θεωρούμε ότι οι εξετάσεις και ο βαθμός τους είναι το μείζον πρόβλημα της ιατρικής εκπαίδευσης». Αναφέρεται δε αναλυτικά στα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την «αναβάθμιση στην ιατρική εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών», όπως είναι ο επανακαθορισμός των κέντρων εκπαίδευσης και η θεσμοθέτηση των log book – ειδικά βιβλία στα οποία θα αναγράφονται ο αριθμός των χειρουργείων, των κλινικών ή εργαστηριακών πράξεων που πρέπει να κάνει ο ειδικευόμενος κατά την εκπαίδευσή του. Ωστόσο, δεν εξηγεί γιατί χωρίς να έχουν εφαρμοστεί αυτά, επιλέχθηκε να θεσμοθετηθεί πρώτα η αλλαγή στις εξετάσεις για την ειδικότητα.

Η αναστολή του βαθμού στον τίτλο ειδικότητας ανακοινώθηκε δύο μόλις 24ωρα μετά τη θυελλώδη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι είχαν ζητήσει ξεκάθαρη δημόσια δήλωση από τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό για τις προθέσεις επί του θέματος. Οι γιατροί δήλωσαν άκρως αντίθετοι με τη συγκεκριμένη διάταξη, σημειώνοντας ότι στρέφεται ενάντια στο μέλλον των ειδικευμένων γιατρών. Τονίζουν δε ότι ήδη πάνω από το 40% των οργανικών θέσεων ειδικευομένων στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία είναι κενές και προειδοποίησαν ότι το brain drain θα επιδεινωθεί.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζουν ικανοποίηση για την απόφαση του υπουργού Υγείας να μην εφαρμοστεί φέτος το νέο σύστημα και ζητούν να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος για το σύνολο των αλλαγών στην ιατρική εκπαίδευση,«προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες αστοχίες στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή