Παραίτηση από την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος

Παραίτηση από την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε στην πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Αννα Ζαΐρη ο Α.Χ., που ήταν έως τις αρχές της εβδομάδας επικεφαλής του τμήματος ερευνών της 1ης Μονάδας της Αρχής. Είχε προηγηθεί η καθαίρεση του υπαλλήλου, που είχε αξιολογηθεί στις αρχές του έτους ως άριστος λόγω της τεχνικής του κατάρτισης, της εχεμύθειας και της επιμέλειας που έδειχνε στη διεκπεραίωση των υποθέσεων που του ανετίθεντο, και η τοποθέτησή του ως απλού υπαλλήλου στη μονάδα χρηματοοικονομικών κυρώσεων.

Προηγούμενοι προϊστάμενοί του, που είχαν συνεργασθεί στενά με τον συγκεκριμένο υπάλληλο, σε επικοινωνία τους με την «Κ» εξήραν την αποδοτικότητά του και «την αστείρευτη πρωτοβουλία που έδειχνε σε διάφορες υποθέσεις». Στο τέλος του 2017 ο συγκεκριμένος υπάλληλος μίλησε εκ μέρους της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σε σεμινάρια του ΟΟΣΑ για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα εντός της χώρας.

Μια εξήγηση της απομάκρυνσης μπορεί να δοθεί από τις υποθέσεις που χειριζόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αφορούσαν τις σχέσεις της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων με υπεράκτιες εταιρείες και λογαριασμούς στην Κύπρο αλλά και τράπεζες της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και τις σχέσεις μεγάλης συστημικής τράπεζας με πελάτες και στελέχη της που ελέγχονται από την εισαγγελία. Μία περίπου εβδομάδα πριν από την υποβολή παραίτησης του υπαλλήλου, πηγές της Αρχής είχαν αναφέρει ότι η πρόεδρός της, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αννα Ζαΐρη, το όνομα της οποίας ακούγεται ως πιθανής διαδόχου της κ. Ξ. Δημητρίου, διεξάγει έρευνες για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών και στο εξωτερικό για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ΕLFE. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και λογαριασμοί που αφορούν πρώην συνεργάτη υπουργού, αλλά και ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο, που φαίνεται ότι συνεργαζόταν με την εταιρεία Λιπασμάτων και τους μετόχους της.

Αλλες πηγές από την Αρχή παρουσιάζουν μια διαφορετική εκδοχή, αναφέροντας πάντως πως το αρμόδιο τμήμα του οποίου ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση υπάλληλος ήταν προϊστάμενος, δεν ερευνούσε απλά περιουσιακά στοιχεία αλλά είχε φτάσει και σε κάποια ευρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις οι μέτοχοι της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων υποχρεούνται να καταβάλουν την αξία του 50% του αερίου που αγοράζουν τοις μετρητοίς και όχι με μεταχρονολογημένες επιταγές, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Η εταιρεία Λιπασμάτων δεν κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση αυτή, που επιβεβαιώθηκε και αυτή την εβδομάδα από δικαστήριο των Αθηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή