Οκταετές ερευνητικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή

Οκταετές ερευνητικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προϋπόθεση για την ένταξη έργων στο επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι η ύπαρξη σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί οκταετές ερευνητικό πρόγραμμα με πιλοτικές δράσεις σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα έχει αναθέσει την εκπόνηση σχεδίων προσαρμογής ανά Περιφέρεια. Οι νέες απαιτήσεις θα αποτυπωθούν από το υπουργείο Οικονομικών σε κριτήρια που θα τίθενται σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, δεν αναμένεται όμως κάποια θεαματική στροφή στις προδιαγραφές εκπόνησης των έργων.

Χθες ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε το δεύτερο πρόγραμμα «LIFE» που αναλαμβάνει το υπουργείο σε συνεργασία με 17 φορείς. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2026 και έχει προϋπολογισμό 14,18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., τα 2,4 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και τα υπόλοιπα από τους συμμετέχοντες. Το «LIFE Adapt in GR»  (όπως ονομάζεται το πρόγραμμα) περιλαμβάνει την αξιολόγηση και αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή, προτάσεις για την αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδίων (που όμως… δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί), την επικαιροποίηση της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή και την υλοποίηση 12 πιλοτικών δράσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

• Τρία αντιπλημμυρικά έργα: τη διευθέτηση του ποταμού Ινάχου στην Αιτωλοακαρνανία, την προστασία της κοίτης του Ασωπού και τη διαχείριση της κοίτης χειμάρρου στην παραλία Αμαρύνθου στην Εύβοια.

• Τρία έργα για την παράκτια ζώνη: την παρακολούθηση με drones και αξιολόγηση της διάβρωσης 50 ακτών στα Ιόνια Νησιά, τη διαχείριση της παραλίας Κρυονερίου Αρτας και τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης στα νοτιοδυτικά της Ρόδου.

• Εργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην Ηλεία.

• Δύο αστικά έργα: την ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων στη Λάρισα και την ανάπλαση δημόσιων χώρων πρασίνου στην Κατερίνη (να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο Δήμος Κατερίνης προωθεί εδώ και χρόνια την τσιμεντοποίηση ενός υγρότοπου, έργο όχι ιδιαίτερα… προσαρμοσμένο στην κλιματική αλλαγή).

• Δύο έργα διαχείρισης νερού: τη συλλογή πλημμυρικών νερών από το Γερόβουνο για άρδευση στο Πάρκο Τρίτση και τη διαχείριση του νερού σε ελλειμματικές περιοχές του Δήμου Αιγείρου Κομοτηνής.

Πάντως, ο ρόλος –και η σημασία– των νέων περιφερειακών πλαισίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν είναι απολύτως σαφής. Σε ερώτηση της «Κ», ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις με τα περιφερειακά χωροταξικά, αλλά σχέδια δράσης ανά κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή