Ανανέωση διπλώματος οδήγησης μετ’ εμποδίων

Ανανέωση διπλώματος οδήγησης μετ’ εμποδίων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηθελαν να εξεταστούν προκειμένου να ανανεώσουν το δίπλωμά τους αλλά δεν μπορούσαν. Το υπουργείο Υποδομών προχώρησε σε συνολικά τέσσερις παρατάσεις της ισχύος ληγμένων διπλωμάτων οδήγησης σε υπερήλικους (άνω των 74 ετών) οδηγούς. Το «πάγωμα» των εξετάσεων ήταν απόρροια της απεργίας των εξεταστών και στη συνέχεια της καθυστέρησης του αρμόδιου υπουργείου να διαμορφώσει το πλαίσιο διεξαγωγής της εξέτασης.

Ο νόμος για την αλλαγή του τρόπου εξέτασης των υποψήφιων οδηγών –ο οποίος έφτασε στη Bουλή με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους– είχε και εξακολουθεί να έχει κενά. Με την έναρξη ισχύος του νόμου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ασφαλιστικό προϊόν το οποίο να καλύπτει τους υποψήφιους οδηγούς που εξετάζονται απουσία δασκάλου οδήγησης στο όχημα. Ετσι, τις πρώτες ημέρες πραγματοποιούνταν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα ακόμα, παρουσία δηλαδή του δασκάλου εντός του οχήματος. Στο μεταξύ, εν αναμονή της δημιουργίας του απαραίτητου ασφαλιστικού προϊόντος, το οποίο θα καλύπτει τον υποψήφιο οδηγό κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι μόνες εξετάσεις (ερασιτεχνικών διπλωμάτων) που λαμβάνουν χώρα είναι αυτές των οδηγών άνω των 74 ετών, που επιθυμούν να ανανεώσουν το δίπλωμά τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχουν ακόμα κενά, τα οποία οφείλονται σε έναν ανέτοιμο μηχανισμό που έθεσε σε ισχύ έναν νόμο χωρίς να έχει προβλέψει ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Πριν από λίγες ημέρες ο 87χρονος Παναγιώτης Φ. προσήλθε στο προκαθορισμένο σημείο στον Δήμο Γέρακα, για να δώσει εξετάσεις προκειμένου να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησής του. Είχε λάβει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας και ανέμενε στωικά τη σειρά του. «Εφτασα στις 3 το μεσημέρι, όταν είχε καθοριστεί το ραντεβού και μέχρι τις 5.30 μ.μ. περίμενα», περιγράφει στην «Κ» ο Παναγιώτης Φ. Ο ίδιος έχει φτάσει στο σημείο οδηγώντας το όχημα που χρησιμοποιεί εδώ και μερικά χρόνια και τυχαίνει να αποτελεί ιδιοκτησία του γιου του. «Μου έχει ήδη φανεί αστείο που πρέπει να προσέλθω στην εξέταση με δικό μου όχημα, αλλά αφού έτσι ορίζει ο νέος νόμος, έτσι έπραξα», διηγείται ο 87χρονος. Ο ίδιος, ακολουθώντας πιστά όλες τις διαδικασίες και ύστερα από δυόμισι ώρες αναμονή, έδωσε στην επιτροπή εξεταστών τα χαρτιά του, περιμένοντας να μπει στο αυτοκίνητο, να ακολουθήσει τις εντολές και να τελειώνει επιτέλους. Ωστόσο ήρθε αντιμέτωπος με ένα «όχι». «Δεν μπορείτε να δώσετε εξετάσεις γιατί το όχημα με το οποίο προσήλθατε δεν είναι ταξινομημένο στο όνομά σας», ήταν η αντίδραση ενός εκ των μελών της επιτροπής. «Μα αυτό είναι το όχημα που χρησιμοποιώ. Και στην τελική, τη δική μου ικανότητα θα εξετάσετε όχι την κατάσταση του οχήματος», προσπάθησε ο 87χρονος να πείσει τους εξεταστές, μάταια όμως. Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστεί, ενώ η επιτροπή τον έστειλε σπίτι του με το… αυτοκίνητό του. Τυπικά ο 87χρονος δεν είχε δικαίωμα να οδηγήσει διότι το δίπλωμά του ήταν ληγμένο…

Εκ των υστέρων διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του οχήματος, ότι το παραχωρεί στον οδηγό. Ο κ. Παναγιώτης Φ. όμως δεν ενημερώθηκε ποτέ και από κανέναν γι’ αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή