Η ΔΙΣ για τη «μακεδονική γλώσσα»

Η ΔΙΣ για τη «μακεδονική γλώσσα»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε η Εκκλησία της Ελλάδος για το αίτημα που έχει τεθεί στη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα περί τέλεσης της θείας λειτουργίας στη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα. Αίτημα που αποτελεί σκέλος του ευρύτερου θέματος περί «μακεδονικής γλώσσας», όπως το έθεσε πρόσφατα και πολιτικό κόμμα της Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, μετά τη μηνιαία διήμερη τακτική σύγκλησή της, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, η ΔΙΣ ανακοίνωσε ότι έστειλε έγγραφο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με το οποίο εκφράζει την ανησυχία της «για το αίτημα των αυτοαποκαλουμένων “μακεδονοφώνων” κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύτως αυτοαποκαλουμένης μειονότητος “των εν Ελλάδι Μακεδόνων” περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης “μακεδονικής” γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος». Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει στην πνευματική του δικαιοδοσία τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών (όπως αποκαλούνται οι Μητροπόλεις της Ηπείρου και της Βορείου Ελλάδος) και είναι αρμόδιο να αποφασίσει επί θεμάτων όπως η γλώσσα της θείας λειτουργίας. Ωστόσο, η απόφαση της ΔΙΣ στέλνει πολιτικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσης, η ΔΙΣ αποφάσισε να παρέμβει στο θέμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, την οποία εισηγείται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και συγκεκριμένα για την κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν την κακόβουλη βλασφημία, την καθύβριση θρησκευμάτων και την περιύβριση νεκρού. Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, η κατάργηση των άρθρων «θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης, θέμα που αφορά και όλες τις δραστηριοποιούμενες στον τόπο μας γνωστές θρησκείες».

Τέλος, η ΔΙΣ ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συνάντηση που είχαν μαζί του οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Η απόφαση για το θέμα της αναγνώρισης από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει μετατεθεί στην επόμενη τακτική σύγκληση της Ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή