ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια «μικρή Ειδομένη» στα Διαβατά (βίντεο – φωτογραφίες)

mia-mikri-eidomeni-sta-diavata-vinteo-amp-8211-fotografies-2309383

Για τρίτη ημέρα παραμένουν στα Διαβατά οι περίπου 700 πρόσφυγες από σχεδόν όλη την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται έξω από τη δομή φιλοξενίας με στόχο να φτάσουν πεζή στην Ειδομένη, ώστε να περάσουν τα σύνορα. 

Αφορμή για την αθρόα συσσώρευσή τους αποτέλεσε διαρροή ψευδούς πληροφορίας για άνοιγμα των συνόρων. 

mia-mikri-eidomeni-sta-diavata-vinteo-amp-8211-fotografies0

Οι αρχές έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις δομές στις οποίες φιλοξενούνται, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτών παραμένει στο σημείο, έχοντας δημιουργήσει έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό. 

Το περασμένο διήμερο σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή και παραμένουν σε επιφυλακή. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πρόσφυγες άναψαν φωτιές με κλαδιά, γυψοσανίδες, χαρτόνια και απορρίματα που συγκεντρώνουν από τα γύρω χωράφια και τις παρακείμενες αποθήκες, προκειμένου να προστατευθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Αποτέλεσμα ήταν, το βράδυ της Παρασκευής, να ξεσπάσει φωτιά κοντά στον καταυλισμό, η οποία πιθανότατα προκλήθηκε από καύση πλαστικών. Τρία πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής, ομάδα προσφύγων απέκλεισε τις σιδηροδρομικές γραμμές στον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα, απαιτώντας να μεταβεί στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα.

Η ροή των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την πρωτεύουσα έχει αποκατασταθεί από χθες το βράδυ.
 

mia-mikri-eidomeni-sta-diavata-vinteo-amp-8211-fotografies2