Η δίκη, τα αρχαία και ο «Δημόκριτος»

Η δίκη, τα αρχαία και ο «Δημόκριτος»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχαιοπώλις ακούστηκε σίγουρη, χωρίς αμφιβολία στη φωνή της. «Είναι ψεύτικα», είπε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τις δύο μαρμάρινες κεφαλές αγάλματος και ειδωλίου που είχαν κατασχεθεί σε αστυνομική έρευνα στο κατάστημά της. «Ο καλύτερος τρόπος για να μην κατηγορηθώ άδικα είναι να εξεταστούν στον “Δημόκριτο”», συμπλήρωσε. Το ίδιο αίτημα επαναλαμβάνει εδώ και μία πενταετία, από τότε που βρέθηκε κατηγορούμενη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με πληροφοριοδότες, μυστικές επιχειρήσεις και έντονο παρασκήνιο.

Την περασμένη Πέμπτη η Αννίτα Πατρικιάδου υποστήριξε ξανά ότι είναι αθώα. Εξήγησε στο δικαστήριο ότι προέρχεται από οικογένεια αρχαιοπωλών και ότι από το 2007 βοηθούσε την αστυνομία σε υποθέσεις της, ενώ από το 2012 είχε πιο ενεργό συμμετοχή σε αστυνομικές έρευνες. Προδικαστικά πέντε αστυνομικοί είχαν βεβαιώσει με καταθέσεις τους τη συνεργασία της με το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

Μάλιστα, είχε προταθεί από αστυνομικούς ως δικαιούχος αμοιβής έπειτα από ανάκτηση αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας. Και κατά την πρώτη δικάσιμο, τον προηγούμενο μήνα, πρώην στελέχη της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και της Οικονομικής Αστυνομίας μίλησαν για τη συνδρομή της. Πώς όμως η αρχαιοπώλις βρέθηκε από συνεργάτις των Αρχών κατηγορούμενη;

Ολα ξεκίνησαν από μια μυστική αστυνομική επιχείρηση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 2014 επρόκειτο να μεταβεί στη Σκύδρα με πολύπειρο αστυνομικό της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Υπήρχαν πληροφορίες ότι στην περιοχή είχε συληθεί σπάνιος τάφος της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέρος της λείας των λαθρανασκαφέων είχε σταλεί στο Μόναχο. Κάποια αρχαία αντικείμενα πιθανότατα είχαν μείνει ακόμη στην Ελλάδα. Αποστολή τους ήταν να τα εντοπίσουν. Συνελήφθησαν όμως και οι δύο έπειτα από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης αρχαιοκαπήλων. Είχαν προηγηθεί δύο ανώνυμες καταγγελίες. Αλλα εννέα άτομα κατηγορήθηκαν για την ίδια υπόθεση η οποία παρουσιάστηκε τότε σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη αυτών των ανακοινώσεων.

Ο αστυνομικός απηλλάγη το 2016 με βούλευμα και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα. Στο περιθώριο της έρευνας των Εσωτερικών Υποθέσεων βρέθηκαν στο αρχαιοπωλείο δύο μαρμάρινες κεφαλές. Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού έκρινε ότι τα δύο αντικείμενα είναι αρχαία, συνολικής αξίας 300.000 ευρώ.

Την Πέμπτη ο δικηγόρος της κ. Πατρικιάδου, Μαρίνος Κωτσέλης, είπε στο δικαστήριο ότι αμφισβητούν τη γνησιότητα των δύο κεφαλών. Ζήτησε να γίνει ειδική εξέταση από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για να κριθεί η αυθεντικότητά τους. Υπενθύμισε στο δικαστήριο την υπόθεση του Γιώργου Ζενεμπίση ο οποίος το 1983 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για ένα αγγείο και μία κεφαλή, αλλά απηλλάγη όταν κρίθηκε από τον «Δημόκριτο» ότι δεν ήταν αρχαία. «Η εξέταση από τον “Δημόκριτο” είναι ο μόνος επιστημονικός τρόπος», είπε ο κ. Κωτσέλης.

Η εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι και η αρχαιοπώλης από το βασικό σκέλος της υπόθεσης, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αρχαιοκαπήλων, καθώς όπως είπε δεν προέκυψαν σχετικά στοιχεία. Εισηγήθηκε όμως να απορριφθεί το αίτημα για εξέταση των δύο κεφαλών από τον «Δημόκριτο» και να κριθεί ένοχη η αρχαιοπώλης και ένας ακόμη κατηγορούμενος για υπεξαίρεση μνημείων. Πρότεινε, πάντως, να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μακροχρόνια συνδρομή της κατηγορουμένης στη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας. Η απόφαση θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή