Έλληνας αθλητής θα διασχίσει τη Δυτική Σαχάρα σε έξι μέρες

Έλληνας αθλητής θα διασχίσει τη Δυτική Σαχάρα σε έξι μέρες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή ενός Έλληνα αθλητή ξεκινάει και φέτος ο υπερμαραθώνιος δρόμος MarathondesSables στο Μαρόκο. Ο Σπύρος Λογοθέτης είναι ο ένατος Έλληνας στην ιστορία που θα συμμετάσχει στον υπερμαραθώνιο στην έρημο Σαχάρα, που έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στον κόσμο και περιλαμβάνει την κάλυψη περίπου 257 χιλιομέτρων σε έξι μέρες, δηλαδή 6 μαραθωνίων σε έξι μέρες.

Οι ακραίες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αθλητές περιλαμβάνουν τα πολλά χιλιόμετρα, τις υψηλές θερμοκρασίες και την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, μα και τη δύσκολη μορφολογία εδάφους – αμμόλοφοι, βραχώδη μονοπάτια.

Έλληνας αθλητής θα διασχίσει τη Δυτική Σαχάρα σε έξι μέρες-1

Επιπλέον, το γεγονός ότι κάθε δρομέας κουβαλάει τα απαραίτητα για την επιβίωσή του για τις 6 μέρες του αγώνα, κάτι που μεταφράζεται σε 10 κιλά κατά μέσο όρο φορτίου, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας και τη σωματική καταπόνηση, εξηγεί η ερευνήτρια Ελένη Νίντου.

Στον ΜarathondesSables το ανθρώπινο σώμα, διευκρινίζει η ίδια, δε φτάνει απλά στα άκρα, μα ξεπερνά και τα όριά του. Αφυδάτωση, μυϊκή βλάβη και φλεγμονή, ηλιακά εγκαύματα, περιορισμένο φαγητό και νερό. Πώς μπορεί να περιορίσει ένας αθλητής την έντονη καταπόνηση που θα δεχτεί το σώμα του; Είναι ποτέ πραγματικά προετοιμασμένος κάποιος για να ανταπεξέλθει το σώμα του σε μια τέτοια πρόκληση;

Έλληνας αθλητής θα διασχίσει τη Δυτική Σαχάρα σε έξι μέρες-2

Ο Σπύρος Λογοθέτης δήλωσε πως ετοιμάζεται με στρατιωτική πειθαρχία τον τελευταίο χρόνο. Έχοντας κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην αθλητική διατροφή και σε συνεργασία με τον προπονητή του κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης και στο κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για τη διάρκεια της προετοιμασίας και του αγώνα.

Έλληνας αθλητής θα διασχίσει τη Δυτική Σαχάρα σε έξι μέρες-3

Η ολοκλήρωση της προετοιμασίας γίνεται με τον εγκλιματισμό του στη ζέστη, μια διαδικασία που διαρκεί 14 μέρες και περιλαμβάνει 90 λεπτά έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες με ταυτόχρονη άσκηση, η οποία στην περίπτωση του Σπύρου είναι τρέξιμο σε διάδρομο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή