100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Εναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Εναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1919, με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίστηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γερμανία ακρωτηριάστηκε, ενώ επανασυστάθηκε ανεξάρτητο πολωνικό κράτος. Από τότε προέκυψε μια εστία εντάσεων, ο λεγόμενος «πολωνικός διάδρομος». Ετσι ονομάστηκε η λωρίδα εδάφους η οποία χώριζε την Ανατολική Πρωσία από την υπόλοιπη Γερμανία και εκτεινόταν προς Βορράν μέχρι τη Βαλτική Θάλασσα. Αυτός ο διάδρομος, στο στόμιο του οποίου βρισκόταν το Ντάντσιχ (σημερινό Γκντα-νσκ), παραχωρήθηκε στην Πολωνία, ώστε να έχει διέξοδο στη θάλασσα.

Ο Χίτλερ δεν αποδεχόταν αυτή την πραγματικότητα και επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να την αλλάξει με σειρά προτάσεων προς την Πολωνία. Ηδη βέβαια από την άνοιξη του 1939 διαφαινόταν ότι το διακύβευμα δεν ήταν το Ντάντσιχ και η επάνοδος στα προ των Βερσαλλιών σύνορα. Το Ντάντσιχ ήταν απλώς το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης επιχείρησης για την κατάκτηση «ζωτικού χώρου» στην Ανατολική Ευρώπη.

Εδώ, λοιπόν, τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 διαδραματίστηκε η πρώτη πράξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία, εφαρμόζοντας τη νέα τότε τακτική του «κεραυνοβόλου πολέμου». Χαρακτηριστικά της, ο αιφνιδιασμός και η μαζική εμπλοκή τεθωρακισμένων και πολεμικής αεροπορίας. Ο Χίτλερ, από το βήμα του Ράιχσταγκ, ανήγγειλε την εισβολή, παρουσιάζοντάς την ως απάντηση στο πυρ που άνοιξαν επί γερμανικού εδάφους Πολωνοί στρατιώτες. Ηταν κρίσιμο να εμφανίσει την ενέργειά του ως νόμιμη άμυνα και όχι ως επιθετική κίνηση.

Παρά την επιμελημένη σκηνοθεσία, η αντίδραση της Βρετανίας και της Γαλλίας ήταν άμεση και σαφής. «Υπό των εν Βερολίνω πρεσβευτών Αγγλίας και Γαλλίας», έγραφε η «Καθημερινή» στις 2 Σεπτεμβρίου, «επεδόθη χθες ταυτόσημος διακοίνωσις που καλούσε το Ράιχ ν’ απόσχη οιασδήποτε πολεμικής επιχειρήσεως κατά της Πολωνίας άλλως τα δύο κράτη θα εκπληρώσουν αδιστάκτως τας αναληφθείσας υποχρεώσεις των – Η Αγγλία και η Γαλλία εκήρυξαν γενικήν επιστράτευσιν».

Καθώς η Γερμανία αρνείται να συμμορφωθεί και κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στα πολωνικά εδάφη, οι δύο χώρες τής κηρύσσουν τον πόλεμο στις 3 Σεπτεμβρίου. Στις 5 Σεπτεμβρίου, η «Καθημερινή» αναφερόταν στον «νέο ευρωπαϊκό πόλεμο». Σύντομα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο.

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Εναρξη του  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου-1

«Το “Λαβόρο Φασίστα” γράφει […] ότι η αρξαμένη μονομαχία θα είναι αγών γιγάντων, θα διαρκέση ίσως πολύν καιρόν, αλλά κανείς δεν πρέπει να φαντάζεται ότι η λύσις θα επέλθη κατά τον παλαιόν τρόπον με δύο μόνο πρωταγωνιστάς […]».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή