Ερχεται δεύτερο πακέτο αρχειοθέτησης για τη Novartis

Ερχεται δεύτερο πακέτο αρχειοθέτησης για τη Novartis

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερο πακέτο αρχειοθετήσεων για την υπόθεση της Novartis, έρχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες  που δόθηκαν αργά χθες το βράδυ από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, ότι ο τελικός αριθμός των πολιτικών – από τους δέκα- που η υπόθεσή τους θα μπει στο αρχείο, ελλείψει στοιχείων, θα είναι τελικά πολύ μεγάλος και δεν αποκλείεται να φθάσει τους οκτώ.

Πέραν των Ευ. Βενιζέλου, Παν. Πικραμένου, Γιώργου Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέτζου, για τους οποίους ο φάκελος έκλεισε χθες οριστικά και αμετάκλητα, εντός των επομένων ημερών η υπόθεση θα κλείσει και για τους περισσότερους από τους πέντε πολιτικούς για τους οποίους δεν έγινε ήδη η αρχειοθέτηση.

Λόγω ανυπαρξίας ευρημάτων, που θα μπορούσαν  να θεωρηθούν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ενδείξεις διάπραξης κάποιου αδικήματος (δωροδοκίας ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος), η Εισαγγελία Διαφθοράς (επικεφαλής της οποίας είναι η κυρία Ελένη Τουλουπάκη) αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει στο αρχείο την υπόθεση για τους τέσσερις από τους πέντε πολιτικούς για τους οποίους προς το παρόν η έρευνα έχει μείνει ανοικτή.

Προς το παρόν ανοικτή έχει μείνει η δικογραφία για τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μάριο Σαλμά και Αδωνι Γεωργιάδη.

Πάντως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μόνον για ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο η δικογραφία μπορεί είτε να σταλεί στη Βουλή είτε να συνεχιστεί η έρευνα.

Το νέο πακέτο αρχειοθέτησης οδηγεί σε «κατεδάφιση» του κυβερνητικού αφηγήματος περί «του μεγαλύτερου σκανδάλου από την ίδρυση του ελληνικού κράτους» ενώ οι επικρίσεις για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς της υπόθεσης είναι πλέον έντονοι από πλευρά τόσο του εμπλεκόμενου πολιτικού Ανδρέα Λοβέρδου, του οποίου η υπόθεση έφθασε στη Βουλή, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα την Πέμπτη, 12 του μήνα, συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να κρίνει αν η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα μείνει στη θέση με ανανέωση της θητείας της, ή αν θα επιλεγεί άλλος εισαγγελικός λειτουργός για τη νευραλγική θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς.

Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αν ανανεωθεί η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη η ίδια θα παραμείνει στη θέση της για δύο ακόμα χρόνια, αν όμως επιλεγεί άλλος εισαγγελέας θα πρέπει να ενημερωθεί για τις τρέχουσες υποθέσεις.

Κλήσεις σε μέλη των Επιτροπών

Παράλληλα με τους πολιτικούς η Εισαγγελία Διαφθοράς θα αποστείλει τις προσεχείς ημέρες κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις μέλη επιτροπών τιμολόγησης των φαρμάκων και οι υπεύθυνοι μιας διαφημιστικής εταιρείας, που είχε βραχύβια ύπαρξη, εισπράττοντας διάφορα ποσά από την Novartis, με εικονικά τιμολόγια, και ξεπλένοντας κατά τους εισαγγελείς μαύρο χρήμα.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που φθάνουν τους 30 συνολικά, πέντε καλούνται προς το παρόν, θα δώσουν εξηγήσεις είτε για απιστία είτε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα οι έρευνες των εισαγγελέων εστιάζονται σε διάφορες εταιρείες που είναι ύποπτες, ότι μπορεί να ήταν πλυντήρια μαύρου χρήματος, μεταξύ των οποίων και η διαφημιστική, η δράση της οποίας αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία στην υπόθεση Λοβέρδου.

Τα χρήματα που εισέπραττε, τουλάχιστον 150 χιλιάδες ευρώ, εμφανίζονται να ξεκινούν κατά το εισαγγελικό «πόρισμα» που έχει φθάσει στη Βουλή, από τη μητρική Novartis, φθάνουν στη θυγατρική της στην Ελλάδα και ένα μέρος από αυτά εισπράττονται από την ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική για διαφημιστικό έργο που δεν έγινε ποτέ.

Τα χρήματα στην συνέχεια εισπράττονται από συγκεκριμένο πρόσωπο και μετρητά κυκλοφορούν προς άγνωστους αποδέκτες.

Παρόμοιες πρακτικές έχουν εντοπιστεί και για άλλες εταιρείες.

Πάντως σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου τα στοιχεία που συνθέτουν το «κατηγορητήριο» σε βάρος του είναι καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ των οποίων οι προστατευόμενοι και άλλοι, έγγραφα της δικογραφίας, τιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novartis, που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πόρισμα Παπασπύρου και εσωτερικές ενημερώσεις της Novartis για την πορεία της κερδοφορίας της και της εν γένει δράσης της κατά την χρονική περίοδο υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας.

Πάντως τα στοιχεία σε βάρος του ελέγχονται ως προς την τεκμηρίωσή τους και προς τούτο θα δοθούν οι εξηγήσεις εκ μέρους του, καθώς ο ίδιος δεν διώκεται προς το παρόν απλά καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο στον Ανδρέα Λοβέρδο, όσο και στους άλλους πολιτικούς δεν βρέθηκαν χρήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία ύποπτης προέλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή