Αντιδράσεις για τη συνέργεια του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Αντιδράσεις για τη συνέργεια του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα τροπή στην περιπέτεια της συνέργειας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών δίνει ο Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Δημήτρης Ματάρας.

Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την συνέργεια-απορρόφηση σχολών του ΤΕΙ από το Παν. Πατρών. Ωστόσο, η Σύγκλητος του  πανεπιστημίου απέρριψε το σχέδιο, με αυξημένη πλειοψηφία. Προ ολίγου, ο κ. Ματάρας δήλωσε ότι η Πρύτανης του ιδρύματος προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της απόφασης προβάλλοντας νομικές γνωμοδοτήσεις περί μη αναγκαιότητας σύμφωνης γνώμης της Συγκλήτου, και απευθύνει έκκληση στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και σε όλους τους βουλευτές να σεβαστούν το συνταγματικό δικαίωμα των ΑΕΙ να είναι «πλήρως αυτοδιοικούμενα».

Ειδικότερα, ο κ. Ματάρας αναφέρει ότι «τη Δευτέρα 8/4/19 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών απέρριψε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τη συνένωση με τα ΤΕΙ με συντριπτική πλειοψηφία, παρά την αντίθετη εισήγηση της Πρυτάνεως, σε αρμονία με τις αρνητικές αποφάσεις 20 εκ των 24 τμημάτων του Πανεπιστημίου, των συλλογικών φορέων του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού αλλά και όλων των φοιτητών ανεξαρτήτως παρατάξεως. Η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας θεωρεί το νομοσχέδιο απαράδεκτο, μη εφαρμόσιμο και εντελώς ασύμβατο με τη φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Πατρών, επισημαίνοντας την έλλειψη οποιασδήποτε συνοδευτικής μελέτης και τον ορατό κίνδυνο πλήρους υπονόμευσης της πορείας του Πανεπιστημίου Πατρών για τις επόμενες δεκαετίες. Στον αντίποδα αυτής της ενιαίας στάσης, η Πρύτανης προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της απόφασης προβάλλοντας νομικές γνωμοδοτήσεις περί μη αναγκαιότητας σύμφωνης γνώμης της Συγκλήτου. Θεωρούμε τη στάση αυτή όπως και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε απαράδεκτες».

Και στη δήλωσή του συνεχίζει απευθύνοντας « έκκληση στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και σε όλους τους βουλευτές να σεβαστούν το συνταγματικό δικαίωμα των ΑΕΙ να είναι «πλήρως αυτοδιοικούμενα»  (άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος) και να αντιμετωπίσουν το Πανεπιστήμιο Πατρών με τρόπο που αρμόζει στην ιστορία του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας. Ζητούμε από όλους να μη συνεργήσουν στην απαξίωση του τρίτου πανεπιστημίου της χώρας από διεθνές κέντρο αριστείας σε ένα επαρχιακό εκπαιδευτικό ίδρυμα μαζικής παροχής τίτλων σπουδών. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειες τους οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι, με δεδομένη την αρνητική απόφαση της Συγκλήτου, εκτιμούμε ως σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των εφαρμοστικών πράξεων του νόμου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή