Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει σήμερα για Τουλουπάκη

Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει σήμερα για Τουλουπάκη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις έρευνες για την υπόθεση της Novartis να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ενώ αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για ακόμα τέσσερις πολιτικούς, κρίνεται σήμερα από τον Αρειο Πάγο το αν θα ανανεωθεί η θητεία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ή αν θα επιλεγεί άλλος εισαγγελικός λειτουργός. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω συγκυρίας αλλά και των πολλών εκκρεμών υποθέσεων που υπάρχουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη λήγει μετά δύο χρόνια. Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μετέχουν, εκτός από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειο Πέππα, συνολικά έντεκα ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη έχει εκφράσει θετική γνώμη για την ανανέωση της θητείας της, ενώ υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν επίσης θέσει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ευστάθιος Βεργώνης. Σε κάθε περίπτωση για την επιλογή αναμένεται να υπάρξουν σήμερα διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις.

Εν τω μεταξύ, η Ενωση Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της χθες τάχθηκε κατά κάθε προσπάθειας επηρεασμού του έργου των εισαγγελικών λειτουργών, αποκρούοντας τις επικρίσεις πολιτικών εις βάρος της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis. «Μοναδικό γνώμονα των εκάστοτε χειρισμών των εισαγγελέων επί εκκρεμών υποθέσεων αποτελεί η συλλογή και αξιοποίηση αποδεικτικών στοιχείων προς τον σκοπό της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας και ουχί η εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων ως ατυχώς, αβασανίστως και επικινδύνως για τη δημοκρατία τους καταλογίζεται», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, όπως έχει γίνει γνωστό από εισαγγελικές πηγές το νέο πακέτο αρχειοθετήσεων θα ανακοινωθεί το αργότερο εντός των επομένων ημερών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως από τους πέντε πολιτικούς η υπόθεση θα μπει στο αρχείο για τους τέσσερις, ενώ για ένα ακόμα – πλην του Ανδ. Λοβέρδου, η δικογραφία μπορεί να πάει στη Βουλή ή να μείνει ανοικτή σε έρευνα. Παράλληλα, θα κληθούν αύριο σε εξηγήσεις τουλάχιστον πέντε από τους περίπου 30 που εμπλέκονται στην υπόθεση –μη πολιτικά πρόσωπα– με κατηγορίες για απιστία και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Ανάμεσα σε αυτούς και ο ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρείας Νέες Ιατρικές Εξελίξεις η οποία είχε εισπράξει διάφορα χρηματικά ποσά από τη Νοvartis, αλλά η τελική τους κατάληξη δεν έχει προς το παρόν βρεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή