Επικίνδυνα παιχνίδια στην ευρωπαϊκή αγορά

Επικίνδυνα παιχνίδια στην ευρωπαϊκή αγορά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιχνίδια αλλά και τα αυτοκίνητα είναι τα περισσότερο «επικίνδυνα» προϊόντα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά σύμφωνα με τα αποτελέσματα του συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών της Ε.Ε. (Rapid Alert System) για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα. Πρόκειται για ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να ανταλλάξουν άμεσα πληροφορίες για προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας της Ε.Ε. και εντοπίζονται στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη-μέλη θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα εφόσον εντοπίσουν το προϊόν στη δική τους αγορά.

Ηδη, τον προηγούμενο χρόνο μέσω του συστήματος στάλθηκαν 2.257 γνωστοποιήσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Τα «παιχνίδια» αποτέλεσαν την κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (31%), ακολουθούμενα από τα «μηχανοκίνητα οχήματα» (19%) και τα «είδη ένδυσης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη μόδας» (10%), ενώ οι κυριότεροι κίνδυνοι που κοινοποιήθηκαν ήταν οι χημικοί κίνδυνοι και οι τραυματισμοί (25% έκαστος), ακολουθούμενοι από τον κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά (18%). Οι ανακλήσεις προϊόντων είναι ένα από τα συνηθέστερα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων που ενέχουν τα επικίνδυνα προϊόντα, ωστόσο το ποσοστό των προϊόντων που πράγματι επιστρέφεται από τους καταναλωτές παραμένει γενικά χαμηλό.

Περισσότερα από τα μισά από τα επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίστηκαν προέρχονταν από την Κίνα. Η συνεργασία με τις κινεζικές αρχές στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως δήλωσε η κ. Βιέρα Γιούροβα επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι, η ίδια πρόκειται να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το συγκεκριμένο θέμα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν πλέον με ένα κλικ να βρεθούν στον δημόσιο διαδικτυακό τόπο «Safety Gate» και να εντοπίσουν τα προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα, έχουν ανακληθεί ή και έχουν αποσυρθεί. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο ιστότοπο δίνεται η δυνατότητα ο καταναλωτής να εγγραφεί ώστε να λαμβάνει προσωποποιημένη ενημέρωση για το είδος των προϊόντων για τα οποία ενδιαφέρεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή