H Γερμανία βράβευσε τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή για το έργο του

H Γερμανία βράβευσε τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή για το έργο του

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο καιρό προτού το Μουσείο της Ακρόπολης κλείσει δέκα χρόνια ζωής, η κινητήριος δύναμη της ίδρυσης και της λειτουργίας του, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής έλαβε μια μεγάλη διάκριση για το έργο του και την προσφορά του στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Την περασμένη Πέμπτη 4 Απριλίου, στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, απονεμήθηκε στον καθηγητή ο Σταυρός της Αξίας Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα βραβείο με το οποίο ο ομοσπονδιακός προέδρος της Γερμανίας, δρ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναγνωρίζει στον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης τη συνεισφορά του στην ενδυνάμωση των δεσμών των δύο χωρών.

Στον πανηγυρικό λόγο της, η καθηγήτρια δρ Φρειδερίκη Φλες, πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, τόνισε ότι ο βραβευθείς έχει κάνει σπουδαίο έργο στην αρχαιολογία. Προσέθεσε ότι υπό το πρίσμα των πολλών διακυμάνσεων που διέπουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, η διάκρισή του αποτελεί ένδειξη της ευχαριστίας για την ελληνική φιλοξενία, την οποία απολαμβάνουν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι για 145 χρόνια. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όχι μόνον πραγματοποιούν έρευνες στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες αλλά χάρις στη συστηματικότητα και στην αφοσίωσή τους έχουν αναδείξει με τη δουλειά τους εμβληματικές τοποθεσίες όπως λ.χ. ο Κεραμεικός, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

H Γερμανία βράβευσε τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή για το έργο του-1

O Παντερμαλής είναι η κινητήριος δύναμη του Μουσείου Ακρόπολης.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής παραλαμβάνοντας το βραβείο υπογράμμισε ότι είναι μια μεγάλη προσωπική τιμή για τον ίδιο και αναφέρθηκε στην κοινωνική και παιδαγωγική διάσταση της αρχαιολογίας: «Είναι για μένα μεγάλη στιγμή σήμερα και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Σταϊνμάιερ. Νομίζω ότι η δική μας υποχρέωση είναι εφόσον πιστεύουμε στην ιδιαίτερη σημασία κάποιων έργων να προσπαθούμε αυτά να τα παρουσιάζουμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να συγκινούν το ευρύ κοινό, να μη στέκεται η κοινωνία αδιάφορη απέναντί τους», υπογράμμισε.

Ο ίδιος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Γερμανία στην οποίαν ανδρώθηκε επιστημονικά. Εκπόνησε μάλιστα τη διδακτορική διατριβή του στο πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs του Φράιμπουργκ.

Ως επιστημονικός διευθυντής της ανασκαφής στο Δίον της Πιερίας, ο Παντερμαλής τυγχάνει από το 1973 παγκόσμιας αναγνώρισης. Αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της πορείας του είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, που χαίρει αναγνωρισιμότητας πέραν των ελληνικών συνόρων. Το 2017 -2018 πάνω από 1,6 εκατ. επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, πέρασαν το κατώφλι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή