100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1933: Εμπρησμός του Ράιχσταγκ (BINTEO)

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1933: Εμπρησμός του Ράιχσταγκ (BINTEO)

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ράιχσταγκ παραδίδεται στις φλόγες. Κι ενώ η φωτιά δεν έχει ακόμη σβήσει, η Αστυνομία βρίσκει εντός του τον Ολλανδό Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε. Τον ανακρίνει και εν συνεχεία τον κατηγορεί για την πυρπόληση του γερμανικού κοινοβουλίου. Την επόμενη μέρα, ο Χίτλερ ζητεί την εφαρμογή του «Διατάγματος του εμπρησμού του Ράιχσταγκ», το οποίο στρέφεται εναντίον των πολιτικών ελευθεριών και της ελευθερίας του Τύπου, εξαπολύοντας παράλληλα κύμα συλλήψεων – κυρίως κομμουνιστών. Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ, έργο του ίδιου του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, αποτελεί την πιο κλασική περίπτωση προβοκάτσιας, χάρη στην οποία ο Χίτλερ εδραίωσε την εξουσία του στη Γερμανία.

Η «Κ» γράφει: «Εκ των ενεργηθεισών ανακρίσεων διά την πυρκαϊάν του μεγάρου του Ράιχσταγκ προκύπτει σαφώς ότι επρόκειτο περί μίας των μεγαλυτέρων μπολσεβικικών αποπειρών κατά της δημοσίας τάξεως».

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1933: Εμπρησμός του Ράιχσταγκ (BINTEO)-1

Το δημοσίευμα και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ στην ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 1933 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1933: Εμπρησμός του Ράιχσταγκ (BINTEO)-2

O Χίτλερ, ο Γκαίμπελς (δεύτερος από αριστερά) και ο Γκαίρινγκ (με στραμμένη την πλάτη στον Χίτλερ) καταφθάνουν στο Ράιχσταγκ (AP Images).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή