Πορεία με μηχανάκια στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 διανομείς

Πορεία με μηχανάκια στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 διανομείς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ντελίβερι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθως μοτοπορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει για σήμερα.

Οι κούριερ και οι εξωτερικοί υπάλληλοι – διανομείς επιχειρήσεων στο πλαίσιο της διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα, εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματος, την παραχώρηση ενιαίας ειδικότητας με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» καθώς και  υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πορεία με μηχανάκια στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 διανομείς-1

Οι εργαζόμενοι στον τομέα των διανομέων έφτασαν γύρω στις 2.00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα όπου άναψαν πυρσούς και φώναξαν συνθήματα, ενώ η μηχανοκίνητη πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι.

Αναλυτικά, τα αιτήματα των υπαλλήλων ντελίβερι, αλλά και τα εμπόδια που συναντούν στη δουλειά τους, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι, είναι τα εξής:

  • Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους.
  • Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.
  • Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.
  • Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητά του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι ντελιβεράδες εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
  • Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας».

Ανάλογη κινητοποίηση με μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη της τοπικής Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, ντελίβερι και κούριερ.

Οι κούριερ συμμετείχαν στη συντονισμένη κινητοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο των διανομών κατ' οίκον, των ταχυμεταφορών και εξωτερικών συνεργατών, με βασικό αίτημα να ψηφιστεί άμεσα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που να κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πορεία με μηχανάκια στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 διανομείς-2

«Σήμερα κορυφώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν απεργούμε αλλά συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα και τιμούμε τη μνήμη δεκαπέντε συναδέλφων, που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Βασίλης Κεφάλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και μέλος της επιτροπής Αγώνα Διανομέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή