Ανανεώθηκε η θητεία της κ. Τουλουπάκη

Ανανεώθηκε η θητεία της κ. Τουλουπάκη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπόθεση της Novartis ανοικτή προς έρευνα για ακόμα πέντε πολιτικούς, ο Αρειος Πάγος προχώρησε χθες στην ανανέωση για τα δύο επόμενα χρόνια της θητείας της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για τη νευραλγική θέση της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία, με οκτώ ψήφους υπέρ και τρεις κατά. Από τους οκτώ, οι έξι ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας για την προσεχή διετία, όπως προβλέπει ο νόμος, και μόνον δύο μέλη είχαν την άποψη να παραμείνει μόνον για ένα χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες για σημαντικές υποθέσεις που είναι εκκρεμείς.

Υπέρ της ανανέωσης ψήφισε τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου όσο και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί, ενώ υπήρξαν και μειοψηφίες με το σκεπτικό ότι δεν αξιολογήθηκαν εμπειρότεροι και αρχαιότεροι που προτάθηκαν προς κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δόθηκε μάχη επιχειρημάτων υπέρ και κατά της επιλογής της Ελένης Τουλουπάκη, καθώς πολλοί ανώτατοι δικαστικοί προέκριναν την ανανέωση της θητείας της λόγω της εκκρεμότητας που είναι ανοικτή για την υπόθεση της Novartis, τονίζοντας πως σε περίπτωση αλλαγής του εισαγγελέα θα χρειαζόταν χρόνος για να ενημερωθεί και η υπόθεση θα καθυστερούσε.

Υπήρξαν όμως και ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς που έθεσαν θέματα χειρισμών κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της, κυρίως στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis, επιμένοντας σε ζητήματα όπως ο τρόπος που οργανώθηκε η έρευνα και ελήφθησαν με δόσεις οι μαρτυρικές καταθέσεις. Αλλωστε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κλήθηκε προσωπικά και παρέστη επί περίπου δύο ώρες η ίδια η κ. Τουλουπάκη, η οποία δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για τους χειρισμούς της στη συγκεκριμένη υπόθεση και όχι μόνον. Στο συμβούλιο επίσης παρέστησαν και δέχθηκαν ερωτήσεις και οι συνυποψήφιοί της, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ευστάθιος Βεργώνης, που διεκδίκησαν τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μετέχουν, εκτός από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, συνολικά έντεκα ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς. Μετά την ανανέωση της θητείας της κ. Τουλουπάκη, οι εξελίξεις στις έρευνες αναμένεται να τρέξουν, καθώς είναι θέμα ημερών το νέο πακέτο αρχειοθετήσεων για τους πολιτικούς, πέντε τον αριθμό, για τους οποίους η έρευνα είναι ανοικτή, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι για τους περισσότερους από αυτούς η υπόθεση θα μπει στο αρχείο και μόνον για έναν πολιτικό η δικογραφία είτε θα πάει στη Βουλή είτε θα ερευνηθεί περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή