Συνάντηση Ακαδημίας με υπ. Παιδείας για το ΙΙΒΕΑΑ

Συνάντηση Ακαδημίας με υπ. Παιδείας για το ΙΙΒΕΑΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση ανάμεσα στην Ακαδημία Αθηνών και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων αναμένεται για το θέμα των αλλαγών στο Iδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπως προωθούνται στο άρθρο 73 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου.

Xθες, όπως ανέδειξε δημοσίευμα της «Κ», πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ακαδημίας για την απόφαση του υπουργείου να αποσπάσει το ΙΙΒΕΑΑ και να το εντάξει στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας καθώς και να αλλάξει τη σύνθεση και τον τρόπο εκλογής του διοικητικού συμβουλίου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ακαδημαϊκοί αποφάσισαν μέλη της Ακαδημίας να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου για το θέμα την προσεχή εβδομάδα. Από την πλευρά του το υπουργείο υπεραμύνεται των αλλαγών. Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης ανέφερε στην «Κ» ότι οι αλλαγές κινούνται στην ενίσχυση του ΙΙΒΕΑΑ και την ανάδειξη της αριστείας αλλά και τη διασφάλιση του προσωπικού του (εργασιακή θέση, μισθοδοσία). Μάλιστα, ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι η επιλογή του διευθυντή ενισχυμένου επιστημονικού κύρους με την προτεινόμενη ρύθμιση θα γίνεται με διεθνή διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή βεβαίως πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι παρόλο που ο κ. Φωτάκης έχει το χαρτοφυλάκιο της Ερευνας και Καινοτομίας, το θέμα έχει απασχολήσει και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Καταπέλτης το ΟΠΑ

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ακαδημίας συζητήθηκαν οι αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τις συνέργειες των πανεπιστημίων με ΤΕΙ ανά περιφέρεια. Για το ίδιο θέμα η Σύγκλητος του ΟΠΑ ήταν καταπέλτης. Σε ψήφισμά της ανέφερε ότι «το νέο τοπίο διαμορφώνεται χωρίς αιτιολόγηση αναγκών, κοστολόγηση εφικτής υλοποίησής του και στάθμισης των συνεπειών για τα πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την καλή λειτουργία των πανεπιστημίων, δεδομένων των περιορισμένων κρατικών πόρων για τη χρηματοδότησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή