Εξάρχεια: «Εδώ δεν είναι άβατο, αλλά αβίωτο»

Εξάρχεια: «Εδώ δεν είναι άβατο, αλλά αβίωτο»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζήτω τα Εξάρχεια». Οι διερχόμενοι από την Ακαδημίας οδηγοί, με έκπληξη άκουσαν το εν λόγω σύνθημα από περίπου 200 ανθρώπους όλων των ηλικιών, που για πέντε λεπτά διέκοψαν συμβολικά την κυκλοφορία. «Δεν θέλουμε να παρακωλύσουμε τις μετακινήσεις, αλλά θέλουμε να διακηρύξουμε το δικαίωμά μας στη ζωή μέσα στη γειτονιά μας» είπε εκ μέρους των συγκεντρωμένων ο Γιώργος Αποστολόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, αλλά προπάντων κάτοικος Εξαρχείων, που μοιάζει να έχει θέσει ως προσωπικό του στοίχημα τη συσπείρωση των κατοίκων της ιστορικής γειτονιάς. «Τον έχουν απειλήσει για τη ζωή του» αναφέρει μια ηλικιωμένη γυναίκα, που αν και φοβόταν, αποφάσισε να κατέβει στη συμβολική αυτή διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε έναν μήνα περίπου πριν από τις δημοτικές εκλογές, μία εβδομάδα μετά την επιχείρηση του Λιμενικού στην περιοχή και λίγες ώρες μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. χθες το πρωί.

«Γεννήθηκα στην πολυκατοικία που έχτισε ο παππούς μου, Μεσολογγίου και Μεταξά, δεν θέλω να αποχωριστώ το σπίτι μου», ομολογεί. «Δεν περνάς το βράδυ από την πλατεία, αν δεν ψάχνεις για μπελάδες» περιγράφει, «εγώ αν χρειαστεί να βγω από το σπίτι νύχτα, είμαι πολύ προσεκτική και διακριτική». Στην είσοδο της πολυκατοικίας της γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. «Στα επεισόδια κλείνουμε ερμητικά πόρτες και παράθυρα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια –έχει αλλάξει μάλλον η χημική σύσταση– τα δακρυγόνα είναι πιο έντονα».

Το ίδιο επιβεβαιώνουν και άλλες γειτόνισσές της. «Πόσα maalox (σ.σ. τα συγκεκριμένα φάρμακα χρησιμοποιούνται διαλυμένα ως αντίδοτο στα δακρυγόνα) έχουμε καταναλώσει καθισμένες στον καναπέ μας όλα αυτά τα χρόνια;» αναρωτιούνται. Οι ίδιες διηγούνται ότι αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό τους αποκλεισμό, καθώς σπάνια δέχονται επισκέψεις ακόμα και από συγγενικά τους πρόσωπα. «Οι περισσότεροι φοβούνται να έρθουν στα Εξάρχεια με αυτά που γίνονται».

Εξάρχεια: «Εδώ δεν είναι άβατο, αλλά αβίωτο»-1

Οι κουκουλοφόροι έκαναν και χθες την εμφάνισή τους στα Εξάρχεια, προκαλώντας επεισόδια.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και πολλοί επαγγελματίες. «Τα πρωινά ερχόμαστε δύο δύο μαζί, με τρένο ή μετρό, από φόβο για το τι θα αντικρίσουμε, το βράδυ η επιστροφή στις 8 και 9 είναι πιο επικίνδυνη». Οσοι διαθέτουν ιατρεία και γραφεία στην περιοχή, τα λειτουργούν μόνο πρωινά. «Δεν έχει νόημα να είμαστε ανοιχτά, αφού κανείς δεν πλησιάζει την περιοχή μετά τη δύση του ηλίου», ανέφερε γιατρός που παραβρέθηκε στη συνάντηση. Οι περισσότεροι προσβλέπουν στη σύνδεση με το μετρό, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα συλλογικότητες της περιοχής θα πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή της στάσης του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Καχυποψία

Οι απόψεις μεταξύ των συγκεντρωμένων κατοίκων σπάνια συγκλίνουν. Κάποιοι βλέπουν προεκλογικές σκοπιμότητες και κοιτάζουν καχύποπτα. Aλλοι αντιτίθενται στην πρωινή επιχείρηση της αστυνομίας και άλλοι δηλώνουν πεπεισμένοι ότι όλα είναι ένα οργανωμένο σχέδιο για να πωληθεί η περιοχή «μπιρ παρά» σε Κινέζους.

Δυστυχώς, όλα έληξαν κατά τον συνήθη τρόπο. Αμα τη εμφανίσει στη συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη –νωρίτερα παραβρέθηκαν οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Βουλγαράκης– εμφανίστηκαν και οι «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλουφόροι, που πέταξαν αυγά και φώναξαν χυδαία συνθήματα κατά του πατέρα του. Ακολούθησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που κατόπιν κατευθύνθηκαν προς τα «βαθιά» Εξάρχεια, όπου τα επεισόδια συνεχίστηκαν. Οπως ανέφερε κάτοικος χαρακτηριστικά, «εδώ δεν είναι άβατο, αλλά αβίωτο».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μπακογιάννης αφού έγραψε «ντροπή» στους αρμόδιους που δεν μερίμνησαν για την ασφάλεια των κατοίκων και «μπράβο» στους κατοίκους και καταστηματάρχες για τη γενναιότητά τους», κατέληξε: «Σε εσάς που μας την πέσατε με συνθήματα για τον τάφο του πατέρα μου, σας έχω γραμμένους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή