Εξάρχεια: Οι εκκενώσεις των καταλήψεων είχαν διαταχθεί από το 2018

Εξάρχεια: Οι εκκενώσεις των καταλήψεων είχαν διαταχθεί από το 2018

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2018 εκκρεμούσαν οι εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωση των δύο υπό κατάληψη κτιρίων της οδού Τζαβέλλα, στα Εξάρχεια. Τελικά, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση των καταληψιών έγινε χθες το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή συνολικά 102 ατόμων, που είχαν βρει κατάλυμα στα δύο κατειλημμένα κτίρια. Προηγήθηκαν η αποτυχημένη επιχείρηση του Λιμενικού σε κατειλημμένο κτίριο στην οδό Θεμιστοκλέους και η σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις «συνθήκες ανομίας» που επικρατούν στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες της χθεσινής επιχείρησης είναι αλλοδαποί και οδηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Πέτρου Ράλλη για ταυτοποίηση. Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, μόνο οι μισοί απ’ αυτούς είχαν επίσημα έγγραφα, όπως για παράδειγμα δελτίο αιτούντος άσυλο. Πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Οι υπόλοιποι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και αναμένεται να κινηθούν διαδικασίες διοικητικής απέλασής τους.

Στις δύο καταλήψεις βρέθηκαν ακόμα ένας Ελληνας υπήκοος, μία Ισπανίδα αλλά και η 49χρονη Ελληνοαυστραλή, που είχε αρχικά προσαχθεί από άνδρες του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά στην επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης, πριν τελικά καταφέρει να διαφύγει με τη συνδρομή κουκουλοφόρων. Αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν κεντρικό ρόλο στην 49χρονη, επισημαίνοντας ότι συντόνιζε τη λειτουργία των καταλήψεων, καθώς αποφάσιζε ποιοι αλλοδαποί θα φιλοξενηθούν και πώς θα γίνει η κατανομή τους μεταξύ του ακινήτου στην Τζαβέλλα 21 και σε εκείνο στην Τζαβέλλα 25.

Τα δύο κτίσματα ανήκουν σε ιδιώτες και τελούν υπό κατάληψη για πάνω από ενάμιση χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ένα απ’ αυτά ο εισαγγελέας είχε διατάξει την εκκένωσή του ήδη από τις αρχές του 2018, ενώ για το δεύτερο το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Παρόμοιο είναι το καθεστώς που ισχύει για αρκετά ακόμα κατειλημμένα ακίνητα στα Εξάρχεια και γενικότερα στο κέντρο της Αθήνας, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση για την εκτέλεση των εισαγγελικών παραγγελιών και την εκκένωσή τους.

Χθες, πάντως, στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επικρατούσε ευφορία, με την κ. Ολγα Γεροβασίλη να αξιοποιεί τη συγκυρία προκειμένου να εκπέμψει μήνυμα αποφασιστικότητας σε θέματα αρμοδιότητάς της: «Η Ελληνική Αστυνομία δρα μεθοδικά και με οργανωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Ηταν μία ακόμα επιχείρηση σε συνέχεια προηγούμενης. Σας θυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει εξάρθρωση μεγάλης σπείρας στα Εξάρχεια για διακίνηση λαθραίων προϊόντων καπνού και ναρκωτικών», δήλωσε σε μία από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε.

Εφοδος σε διαμέρισμα

Ταυτόχρονα με τις δύο αστυνομικές επιχειρήσεις στην οδό Τζαβέλλα, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν έφοδο και σε διαμέρισμα της οδό Σολωμού, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι λειτουργεί ως «καβάτζα» για την αποθήκευση ναρκωτικών. Στο εσωτερικό του πράγματι βρέθηκαν 188 συσκευασίες με χασίς συνολικού βάρους 410 γραμμαρίων, έτοιμες προς πώληση. Μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκε ακόμα συσκευασία με 1,3 κιλά χασίς, μία ζυγαριά ακριβείας, 2.000 ευρώ σε μετρητά και 4 κινητά τηλέφωνα. Συνελήφθησαν τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας 24, 40 και 23 ετών αντιστοίχως.

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα στο Πολυτεχνείο. Περίπου 30 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή