«Ζητούνται ασφαλείς ποδηλατόδρομοι»

«Ζητούνται ασφαλείς ποδηλατόδρομοι»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή 7 Απριλίου, την ώρα που ο μεσημεριανός ήλιος μεσουρανούσε πάνω από το αθηναϊκό Λεκανοπέδιο, μια εξαιρετικά πρωτότυπη πορεία διαμαρτυρίας ξεκινούσε από το Πεδίον του Αρεως. Εκατοντάδες ποδηλάτες ήταν εξοπλισμένοι με τα δίκυκλά τους αλλά και με περήφανα χαμόγελα, και στις 12 η ώρα ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας κρούοντας επανειλημμένως τα κουδούνια των ποδηλάτων τους και δημιουργώντας μια χαρούμενη αστική συμφωνία. Ο λόγος για την 12η Ποδηλατοπορεία, μια πρωτοβουλία της ομάδας ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ και του συλλόγου ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του ποδηλατικού κινήματος στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ποδηλατικής διαμαρτυρίας, περίπου 500 ποδηλάτες κυκλοφόρησαν τους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα ποδηλατοδρομίες διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας από την Κω έως την Κέρκυρα.

Κεντρικό σύνθημα της πρωτοβουλίας σε κάθε πόλη ήταν το «Ζητούνται ασφαλείς και λειτουργικοί ποδηλατόδρομοι», καθώς παρά τις παγκόσμιες τάσεις για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας ποδηλάτων στις πόλεις του κόσμου, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη τρομακτικά πίσω στην παροχή κατάλληλων υποδομών. Η ομάδα ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ πλαισιώθηκε επίσης από τους «Φίλους του Ποδηλάτου», την οργάνωση «ΠΕΖΗ» αλλά την αστική ομάδα «Μαμάδες+ στο Δρόμο» και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Φίλοι της Φύσης, δημιουργώντας μια συνεργατική ομάδα της κοινωνίας των πολιτών που απαιτούν να τοποθετηθεί το ποδήλατο στην καρδιά του αστικού ιστού της Αθήνας. Στην πρωτότυπη πορεία διαμαρτυρίας συναντούσε κανείς ευφάνταστα συνθήματα και πανό – εκ των οποίων ξεχώρισε το χιουμοριστικό «Βάζω Χ στα Ι.Χ.», αλλά και μία σειρά συγκεκριμένων αιτημάτων απευθυνόμενα προς την τοπική διακυβέρνηση όπως τα ελεύθερα πεζοδρόμια, τη δίκαιη διαχείριση του δημόσιου χώρου και τη βελτίωση των συνθηκών των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Το ποδήλατο για εμάς είναι το εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας, στις πόλεις μας, αλλά και στον πλανήτη», αναφέρει στην «Κ» η Καίτη Δαλιάνη, εκπρόσωπος της ομάδας ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ. «Είμαστε βέβαιοι ότι με τη διεύρυνση του δικτύου ποδηλατοδρόμων θα μειωθεί πάρα πολύ ο μεγάλος αριθμός των παιδιών της σημερινής γενιάς, που ενώ σήμερα δεν ξέρουν ποδήλατο, θα μάθουν να το χρησιμοποιούν και θα απολαμβάνουν το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους τώρα και ως ενήλικες αργότερα», προσθέτει με ενθουσιασμό. Πράγματι, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες στις ελληνικές πόλεις, η εικόνα της κυριακάτικης πορείας ήταν αρκετά ενθαρρυντική, καθώς στο πλήθος των ποδηλατών συμμετείχαν ενεργά και δεκάδες παιδιά.

Η συναρπαστική Ποδηλατοπορεία αποτελεί την κορύφωση των προσπαθειών της ομάδας των ακτιβιστών-φίλων του ποδηλάτου, ωστόσο η ενεργή ομάδα πολιτών πλαισιώνει τις δράσεις της από μία σειρά εξωστρεφών πρωτοβουλιών που προσπαθούν να αναδείξουν το ποδήλατο στις ελληνικές πόλεις. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, οι ομάδες ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ και Φίλοι του Ποδηλάτου φιλοξένησαν ένα συναρπαστικό debate για το ποδήλατο μεταξύ έξι υποψηφίων για τον Δήμο Αθηναίων, καταφέρνοντας μάλιστα να αναδείξουν τη βελτίωση των υποδομών για τα ποδήλατα ως την πρώτη ομόφωνη απόφαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, όποια σύνθεση και αν αυτό έχει την επομένη των εκλογών. «Στόχος των δύο ομάδων είναι να χτίσουμε συναίνεση της κοινωνίας γύρω από το θέμα της χρήσης του ποδηλάτου στις πόλεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Δαλιάνη, και αν κρίνει κανείς από την επιτυχία του ντιμπέιτ οι ομάδες βρίσκονται κοντά στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου τους.

«Το ποδήλατο είναι ένα μέσο που χτίζει κοινωνικές σχέσεις και μια μοναδική αίσθηση του ανήκειν στην πόλη. Υπάρχουν δεκάδες εικόνες στις πόλεις που ο οδηγός του αυτοκινήτου αγνοεί – αντιθέτως ο ποδηλάτης αλληλεπιδρά συνεχώς με το αστικό περιβάλλον», προσθέτει στις καταληκτικές δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ομάδας ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ, και πράγματι η διαδραστικότητα του ποδηλάτη με την πόλη είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, η ελπιδοφόρα εικόνα της Κυριακής σίγουρα δεν μπορεί να αγνοήθηκε από κανέναν οδηγό αυτοκινήτου – μια εικόνα μιας ενεργής ομάδας των πολιτών, με ιδιαίτερη ενσυναίσθηση για το αστικό περιβάλλον και τον πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή