Οι πρωταγωνιστές της φαρμακευτικής καινοτομίας

Οι πρωταγωνιστές της φαρμακευτικής καινοτομίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν έφυγα από την Ελλάδα, πριν από είκοσι τρία χρόνια, δεν φανταζόμουν φυσικά ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα στεκόμουν μπροστά σε τόσο σημαντικούς συμπατριώτες μου, παραλαμβάνοντας ένα τόσο σημαντικό βραβείο. Νιώθω υπερηφάνεια αλλά και ταπεινότητα. Κάτι τέτοιες στιγμές ας γίνουν αφορμή να ξαναθυμηθούμε όλοι τις αρχές και τις αξίες που κάνουν τη χώρα μας σπουδαία…». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος, ο δρ Aλμπερτ Μπουρλάς, παραλαμβάνοντας το Prix Galien «Διαπρεπής Ελληνας Ηγέτης», το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Aπόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με αξιοθαύμαστη επαγγελματική πορεία σε διεθνές επίπεδο, ο Θεσσαλονικιός κ. Μπουρλάς είναι από τις αρχές της χρονιάς διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Inc, «αποδεικνύοντας το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας», όπως τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρεϊ Πάιατ, απονέμοντάς του το βραβείο μαζί με την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Λίγο νωρίτερα, οι κ. Αλεξία Βασιλικού, Λένια Βλαβιανού και Ελένια Σαλούτση, είχαν παραλάβει για λογαριασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, το ανθρωπιστικό βραβείο «Pro Bono Humanum», για τις πρωτοβουλίες του ΙΣΝ στον τομέα της υγείας, με χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης, με προϋπολογισμό που αναμένεται να αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ. «Η φιλοσοφία μας συνοψίζεται σε αυτό που είχε πει η Ελεν Κέλερ: μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα, μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά», ανέφερε η κ. Βλαβιανού.

Ακολούθησαν και άλλες βραβεύσεις: ενός ακόμα διαπρεπή Ελληνα της Διασποράς, του δρος Μενέλαου Πάγκαλου, που ηγείται του διεθνούς ερευνητικού τομέα της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca –«Οι λέξεις δεν είναι αρκετές να περιγράψουν πόσο ευγνώμων είμαι που λαμβάνω μια τέτοια διάκριση στη χώρα μου», είπε–, του δρος Torsten Mau, στελέχους της γερμανικής Βoehringer Ingelheim, που έχει κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση παραγωγής καινοτόμων προϊόντων στην Ελλάδα. Συνολικά δόθηκαν οκτώ φαρμακευτικά βραβεία, δύο ιατροτεχνολογικά και δύο σε συλλόγους ασθενών.

Τα Prix Galien –με ελληνική ρίζα και αναφορά στον Γαληνό, τον σπουδαιότερο γιατρό της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη– γεννήθηκαν στη Γαλλία το 1970 και σήμερα πραγματοποιούνται σε δεκαέξι χώρες, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα, τα οποία σώζουν ζωές ή εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής στους ασθενείς, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων και διαγνωστικών εργαλείων. Πρόκειται για έναν καταξιωμένο θεσμό στη συνείδηση ερευνητών, οργανισμών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της καινοτόμου ιατρικής και φαρμακευτικής έρευνας παγκοσμίως.

«Τα Prix Galien προβάλλουν την καινοτομία του μέλλοντος στο παρόν. Είναι ένας παγκόσμιος θεσμός κύρους, που εξάρει τη σπουδαιότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να την υπηρετήσουν», όπως τόνισε η πρόεδρος των Prix Galien Greece, κ. Τζένη Περγιαλιώτου στον εναρκτήριο χαιρετισμό της.

Η τέταρτη τελετή απονομής των βραβείων στη χώρα μας, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με παρόντες δεκάδες επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες, εκπροσώπους οργανισμών, φορέων και συλλόγων, μας σύστησε μερικούς από τους πρωταγωνιστές της φαρμακευτικής καινοτομίας και απέδειξε ότι δικαιολογημένα τα Prix Galien θεωρούνται εφάμιλλα των Νομπέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή