Νέα πνοή για τη θρυλική βίλα του Νάσου Μπότση στη Νέα Ερυθραία

Νέα πνοή για τη θρυλική βίλα του Νάσου Μπότση στη Νέα Ερυθραία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αείμνηστος Νάσος Μπότσης υπήρξε μία από τις πιο καθοριστικές μορφές στα εκδοτικά πράγματα της χώρας μας. Ποτέ δεν αντιμετώπισε κοντόφθαλμα ή ιδιοτελώς τον Τύπο και μάλιστα φρόντισε στη διαθήκη του να προβεί σε δύο ενέργειες που αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα της προσφοράς του. Αφενός κληροδότησε όλη την περιουσία του στο κοινωφελές Ιδρυμα που είχε οραματιστεί για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας, αφετέρου άφησε το σπίτι του στο ελληνικό Δημόσιο ώστε να φιλοξενούνται επίσημοι. Το δεύτερο δεν προχώρησε για μία σειρά λόγων και έπειτα από αλλαγές χρήσης, η κατοικία γνώρισε την παρακμή. Ευτυχώς, χάρις στον αγώνα ορισμένων ανθρώπων –ιδιαιτέρως της Εύης Κούτση, πρόεδρου Κέντρου Ερευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας– η εμβληματική Βίλα Μπότση στη Νέα Ερυθραία απέκτησε ξανά πνοή.

Το περασμένο Σάββατο 6 Απριλίου παρουσία πλήθους δημοτών, δημοσιογράφων, πολιτικών και ανθρώπων του πολιτισμού, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου οικήματος. Η κατοικία του γνωστού ιδρυτή των εφημερίδων «Ακρόπολη» και «Απογευματινή», έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου, είναι έτοιμη να υποδεχθεί το κοινό ως πολυχώρος πολιτισμού με κύρια χρήση της ως Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού. Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος κατά την ομιλία του τόνισε πως ήταν ένας χώρος αποθήκης. Συμπλήρωσε πως «ο Δήμος Κηφισιάς τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε λειτουργικούς χώρους που ήταν εγκαταλελειμμένοι επί δεκαετίες, όπως ο “Νάρκισσος” στην Εκάλη, η Βίλα Μπότση στη Νέα Ερυθραία, η Βίλα “Μιχλ” στην Κάτω Κηφισιά, η “Αλάσκα” στο Κεφαλάρι».

Νέα πνοή για τη θρυλική βίλα του Νάσου Μπότση στη Νέα Ερυθραία-1

Η Εύη Κούτση στη βραδιά εγκαινίων της ανακαινισμένης βίλας.

Η Εφη Κούτση με τη σειρά της υπογράμμισε ότι ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιείται για διάφορες επιλεκτικές δράσεις και εκδηλώσεις, σύμφωνα με τους όρους της παραχώρησης. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότσης», Παναγιώτης Καραγιάννης, η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αρια Αγάτσα, καθώς και μία σειρά από διακεκριμένους δημοσιογράφους, αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και στο όραμα του αείμνηστου εκδότη. Ιδιαίτερα απολαυστικός ήταν βέβαια ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο οποίος μετέφερε με ζωντανό τρόπο παλιές ιστορίες από την εφημερίδα αλλά και τις βόλτες με τον Νάσο Μπότση. Κλείνοντας, επεσήμανε πως ο αείμνηστος εκδότης ήξερε να φτιάχνει εφημερίδα που να τη διαβάζουν όλοι.

Η θρυλική Βίλα Μπότση είναι συνολικής δόμησης 1.500 τ.μ. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Στις δόξες της μπαινόβγαιναν στα σαλόνια της πολιτικοί, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, φίλοι του Μπότση. Η ανακαίνιση έγινε με σεβασμό στην προσωπικότητα του εκδότη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή