100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1936: Ο Ι. Mεταξάς επιβάλλει δικτατορία (ΒΙΝΤΕΟ)

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1936: Ο Ι. Mεταξάς επιβάλλει δικτατορία (ΒΙΝΤΕΟ)

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόσχημα την αποτροπή ταραχών, ενόψει της προγραμματισμένης 24ωρης γενικής απεργίας των εργατών στις 5 Αυγούστου 1936, και «για λόγους εξωτερικής πολιτικής», ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία, με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά. Η γενικότερη κρίση του κοινοβουλευτισμού στην Ευρώπη (με την επικράτηση του ναζισμού και του φασισμού) αλλά και η αμήχανη ανοχή των –αποδυναμωμένων από έριδες και στερημένων από τους ηγέτες τους– ελληνικών αστικών κομμάτων διευκόλυναν την εγκαθίδρυσή της. 

H «Κ» αναφέρει: «Η Δικτατορία επεβλήθη όπως επιβάλλεται η εγχείρησις εις ανθρώπους βαρύτατα ασθενείς. Δεν ήτο επιθυμητή, δεν ήτο ευκταία, αλλ’ εκεί όπου είχον φθάσει τα πράγματα, αφού η γάγγραινα είχε προχωρήσει ταχεία από τα άκρα προς τον κορμόν και αφού ηπειλείτο γενική του σώματος σηψαιμία, την τελευταίαν πλέον στιγμήν, με βαρύ πυρετόν, εν θερμώ, ωδηγήθη εις το ψυγείον η Ελλάς. Και εκεί της εκόπησαν αι ελευθερίαι. Αλλ’ ο τόπος ήτο πράγματι ασθενής; Και ήτο απολύτως ο ακρωτηριασμός επιβεβλημένος; Εις το ερώτημα δεν θα ύπαρξη τίμιος άνθρωπος, δεν θα υπάρξη πολίτης μη υπέχων απέναντι του καταντήματός μας βαρυτάτας ευθύνας ο οποίος ν’ απάντηση αρνητικώς.»

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1936: Ο Ι. Mεταξάς επιβάλλει δικτατορία (ΒΙΝΤΕΟ)-1

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφίες του Ιωάννη Μεταξά στην ημερομηνία 4 Αυγούστου 1936 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1936: Ο Ι. Mεταξάς επιβάλλει δικτατορία (ΒΙΝΤΕΟ)-2

Προπαγανδιστική αφίσα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου (Κληροδότημα Αλέξανδρου Θ. Μπενάκη, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή