ΚΟΙΝΩΝΙΑ

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1936: Ο Ι. Mεταξάς επιβάλλει δικτατορία (ΒΙΝΤΕΟ)

Με πρόσχημα την αποτροπή ταραχών, ενόψει της προγραμματισμένης 24ωρης γενικής απεργίας των εργατών στις 5 Αυγούστου 1936, και «για λόγους εξωτερικής πολιτικής», ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία, με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά. Η γενικότερη κρίση του κοινοβουλευτισμού στην Ευρώπη (με την επικράτηση του ναζισμού και του φασισμού) αλλά και η αμήχανη ανοχή των –αποδυναμωμένων από έριδες και στερημένων από τους ηγέτες τους– ελληνικών αστικών κομμάτων διευκόλυναν την εγκαθίδρυσή της. 

H «Κ» αναφέρει: «Η Δικτατορία επεβλήθη όπως επιβάλλεται η εγχείρησις εις ανθρώπους βαρύτατα ασθενείς. Δεν ήτο επιθυμητή, δεν ήτο ευκταία, αλλ’ εκεί όπου είχον φθάσει τα πράγματα, αφού η γάγγραινα είχε προχωρήσει ταχεία από τα άκρα προς τον κορμόν και αφού ηπειλείτο γενική του σώματος σηψαιμία, την τελευταίαν πλέον στιγμήν, με βαρύ πυρετόν, εν θερμώ, ωδηγήθη εις το ψυγείον η Ελλάς. Και εκεί της εκόπησαν αι ελευθερίαι. Αλλ’ ο τόπος ήτο πράγματι ασθενής; Και ήτο απολύτως ο ακρωτηριασμός επιβεβλημένος; Εις το ερώτημα δεν θα ύπαρξη τίμιος άνθρωπος, δεν θα υπάρξη πολίτης μη υπέχων απέναντι του καταντήματός μας βαρυτάτας ευθύνας ο οποίος ν’ απάντηση αρνητικώς.»

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1936-o-i-metaxas-epivallei-diktatoria-vinteo0

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφίες του Ιωάννη Μεταξά στην ημερομηνία 4 Αυγούστου 1936 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1936-o-i-metaxas-epivallei-diktatoria-vinteo1
Προπαγανδιστική αφίσα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου (Κληροδότημα Αλέξανδρου Θ. Μπενάκη, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αθήνα).