Στην τελική ευθεία για Siemens

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 13 ολόκληρα χρόνια, από το 2006 που άρχισε η δικαστική έρευνα για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, ήρθε η ώρα της πρώτης ολοκληρωμένης δικαστικής αποτίμησης της υπόθεσης με την πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά –ξεκίνησε χθες για να ολοκληρωθεί προσεχώς– ενώ στο εδώλιο βρίσκονται συνολικά 64 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας σε Γερμανία και Ελλάδα, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ιδιώτες και ο Θεόδωρος Τσουκάτος. Η εισαγγελέας, η οποία πρότεινε απαλλαγή για πολλούς από τους εμπλεκομένους, υποστήριξε ότι τελικώς διατέθηκαν για τις επίμαχες συμβάσεις του ΟΤΕ (η περίφημη σύμβαση 8002 και οι επεκτάσεις της) συνολικά 69 εκατ. γερμανικά μάρκα με διάφορους αποδέκτες.

Στην υπόθεση δεν βρέθηκαν ως αποδέκτες πολιτικοί, πλην του Θεόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα δόθηκαν στο κομματικό ταμείο. Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των «μαύρων» πληρωμών από τη Siemens σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες εξωχώριες, εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…). Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι τη σύμβαση με αριθμό 8002 που υπεγράφη 1997 στη χώρα μας με τον ΟΤΕ για λογαριασμό Siemens, φαίνεται ότι η εταιρεία έδινε ανά έτος, για τις δουλειές της σε πολλές χώρες 15 εκατομμύρια ευρώ».

Η υπόθεση των «μαύρων» ταμείων, που έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για 13 ολόκληρα χρόνια και έχει εξαντληθεί σε σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, φθάνει πλέον σε δικαστική εκκαθάριση, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι της, που αφορά τη σύμβαση του ΟΤΕ του 1997 και τις επεκτάσεις της.

Η εισαγγελέας προχωρά σε προτάσεις ενοχής ή απαλλαγής για έναν προς έναν τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ο τότε επικεφαλής της Siemens στη χώρα μας Μιχάλης Χριστοφοράκος, που ουσιαστικά μόνον τύποις είναι κατηγορούμενος σε αυτή τη δίκη, αφού έχει δικαστεί στη Γερμανία και ουδέποτε πρόκειται να εκδοθεί. Για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος, όπως και για τους Χρήστο Καραβέλα (διαφεύγει τη σύλληψη), Πρόδρομο Μαυρίδη, Ηλία Γεωργίου, Μικαέλ Κουτσενρόιτερ και άλλους.

Πάντως, μια υπόθεση, όσο σοβαρή κι αν είναι, δεν μπορεί ουσιαστικά να τιμωρηθεί, όταν έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια. Και τούτο διότι αλλάζουν τα δεδομένα, η πραγματικότητα διαμορφώνει άλλο τοπίο, όπως, για παράδειγμα, πλέον ο ΟΤΕ δεν ανήκει στο Δημόσιο αλλά στον ιδιωτικό τομέα, και επιπλέον οι όποιοι κατηγορούμενοι είναι πολύ μεγάλης ηλικίας.

Σε αυτό να προστεθεί ότι και η νομοθεσία μεταβάλλεται, όπως και απαιτείται, και δεν μπορεί να καθυστερούν μείζονος σημασίας νομοθετικές μεταβολές από την κυβέρνηση, στη μικροπολιτική λογική να υπάρξουν καταδίκες για τη Siemens, οι οποίες και δεν θα ισχύσουν για πάνω από δύο ή τρεις μήνες, καθώς οι μεταβολές της νομοθεσίας θα γίνουν έτσι κι αλλιώς, διότι είναι πέραν από απαραίτητες, αναγκαίες.

Η αναφορά γίνεται για τους νέους Ποινικούς Κώδικες για τους οποίους υπάρχουν φωνές να μην ψηφιστούν, για να εκδοθεί πρώτα η απόφαση για τη Siemens, μιας και η αλλαγή της νομοθεσίας επιφέρει μεταβολές σε πολλά επίπεδα. Πάντως, η απόφαση για την εν λόγω υπόθεση αναμένεται στο τέλος Ιουνίου, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ μεγάλη σημασία έχει όχι μόνον πότε θα ψηφιστούν οι νέοι κώδικες αλλά από πότε θα αρχίσει η εφαρμογή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή